Grigori Volovoi: Reglementarea conflictului transnistrean: un compromis prin cedari reciproce



Agentia de stiri Info-Prim Neo desfasoara un sondaj de opinie printre lideri ai formatiunilor politice, exponenti ai societatii civile, formatori de opinie de pe ambele maluri ale Nistrului cu privire la solutionarea conflictului transnistrean. Sondajul are drept scop acumularea a cat mai multor puncte de vedere care ar putea contribui la ameliorarea situatiei existente. Tuturor participantilor le-au fost adresate aceleasi doua intrebari. De data aceasta raspunde la ele Grigori Volovoi, presedintele Fondului „Centrul de aparare a drepturilor omului in Transnistria".

- Cum vede organizatia pe care o reprezentati solutionarea diferendului transnistrean? In ce forma, prin ce mecanisme si in ce termeni este aceasta posibila? 

- Fondul „Centrului de aparare a drepturilor omului in Transnistria" vede reglementarea conflictului transnistrean ca pe un compromis prin cedari reciproce: Chisinaul refuza modelul statului unitar, iar Tiraspolul lasa de o parte pretentia de a obtine independenta. Cel mai probabil, Transnistria va primi statut de unitate autonoma in componenta R. Moldova, cu posibilitati extinse de dezvoltare a relatiilor economice externe, sociale, culturale, etc.

Modalitatea de reglementare este dialogul continuu si colaborarea grupurilor de lucru pentru eliminarea divergentelor pe domenii de importanta. Este necesar ca si factorii externi - statele garante si observatorii, sa solicite neintrerupt actiuni eficiente din partea partilor aflate in conflict. Mai intai de toate, Federatia Rusa ar trebuie sa manifeste initiativa in acest sens. Fara implicarea Rusiei, procesul de reglementare este, practic, imposibil.

Daca reglementarea conflictului nu va avea loc pana in anul 2009 inclusiv, atunci presupun ca solutia sa nu va aparea inca mult timp. Desi, tinand cont de experienta Memorandumului Kozak, putem spune ca, in contextul intereselor Rusiei de a solutiona problema in termeni restransi, obiectivul poate fi atins in cateva zile.

- In opinia dvs., pe cat de eficiente si de adecvate situatiei create sunt actiunile pe care le intreprinde actualmente conducerea statului R. Moldova? Cand credeti ca pot da rezultate eforturile depuse de autoritati si la ce rezultate ne putem astepta?

- Chisinaul ar trebui sa-si imparta actiunile in cateva etape. In primul rand, trebuie indeplinite toate acordurile existente. In al doilea rand, trebuie propus pentru examinare atat Transnistriei, cat si celorlalte parti implicate in proces, proiectul final al documentului de reglementare si al statutului regiunii. Lipsa din partea Rusiei a unei intentii de a actiona, va zadarnici, insa, toate incercarile, chiar si cele mai reusite. 

Info-Prim Neo