REINTREGIREA VA FI POSIBILA DOAR IN CAZUL VENIRII LA PUTERE A UNOR LIDERI NOI PE AMBELE MALURI



Agentia de stiri Info-Prim Neo lanseaza un sondaj de opinie printre lideri ai formatiunilor politice, exponenti ai societatii civile, formatori de opinie de pe ambele maluri ale Nistrului cu privire la solutionarea conflictului transnistrean. Sondajul are drept scop acumularea a cat mai multor puncte de vedere care ar putea contribui la ameliorarea situatiei existente. Tuturor participantilor le-au fost adresate aceleasi doua intrebari. De data aceasta raspunde la ele Alexei Catana, presedinte al Asociatiei TraDeM din Rabnita, fost presedinte al Asociatiei obstesti „Evrica" (AO „Evrica" este fondata de parinti ai elevilor care isi fac studiile la Liceul „Evrica" din Rabnita).

- Cum vedeti solutionarea diferendului transnistrean? In ce forma, prin ce mecanisme si in ce termeni este aceasta posibila?

- Ar fi ideal ca Transnistria sa ramana parte componenta a R. Moldova fara drepturi speciale. Suntem, insa, realisti si intelegem ca, fara acordarea unui statut special regiunii, nu va fi posibila reintregirea tarii. Ce denumire va avea acest statut conteaza mai putin decat posibilitatea reintregirii reale a statului si crearea conditiilor de imposibilitate pentru reinvierea tendintelor separatiste. Reintregirea va fi posibila doar in cazul venirii la putere a unor lideri noi pe ambele maluri, care ar avea dorinta sa lucreze real pentru acest deziderat. Fara indoiala, foarte mult depinde si de marile puteri.

- In opinia dvs., pe cat de eficiente si de adecvate situatiei create sunt actiunile pe care le intreprinde actualmente conducerea statului R. Moldova? Cand credeti ca pot da rezultate eforturile depuse de autoritati si la ce rezultate ne putem astepta?

Orice tentative sunt binevenite, in cazul in care nu au loc doar de dragul tentativelor. Trebuie ca oamenii de pe ambele maluri sa simta rezultatele benefice ale acestor tratative, cu ar fi, de exemplu, lichidarea unor posturi de control, simplificarea liberei circulatii, posibilitatea functionarii normale a scolilor cu predare in grafia latina, etc. Suntem constienti de faptul ca actuala conducere de la Tiraspol nu doreste sa schimbe nimic, deoarece de conducerea de la Chisinau depinde foarte mult. Rezultatele finale pot aparea mai tarziu. Important este sa reusim sa facem tot posibilul ca in mintile oamenilor, mai ales de pe malul stang, sa prinda radacini gandul ca reintregirea statului e inevitabila. 

 

Info-Prim Neo