„Succes în România”, pentru studenţii moldoveni din Bucureşti



alt

 

„Succes în România” este un program de mentorat pentru studenţii de origine etnică română din R. Moldova, Albania, Macedonia, Serbia, Bulgaria, Ucraina şi Ungaria, aflaţi în primul an de studii în România.

Obiectivul principal constă în a facilita integrarea socială şi culturală a studenţilor de anul întâi, prin intermediul unei relaţii de unul la unul - student-mentor. Prima ediţie a acestui proiect a avut loc în perioada noiembrie 2010 - mai 2011, timp în care fiecare dintre cei 30 de studenţi a beneficiat de sprijinul şi consilierea unui mentor, au participat la traininguri pe diverse teme şi au luat parte la o serie de activităţi de socializare. La lansarea proiectului a participat şi Iurie Reniţă, ambasadorul RM în România. La finalul proiectului, organizatorii au avut o surpriză pentru studenţi - aceştia au primit un certificat de garanţie care „atestă obţinerea unor rezultate de succes în activităţile desfăşurate pe o perioadă de zece ani începând cu data eliberării”.

„Succes în România” se desfăşoară sub egida JCI Bucureşti, o organizaţie de tineri lideri, antreprenori şi profesionişti, afiliată reţelei mondiale Junior Chamber International (JCI), care numără peste 200.000 de membri în peste 100 de ţări. Misiunea JCI e de a oferi oportunităţi de dezvoltare ce îi determină pe tineri să creeze schimbări pozitive. În decembrie 2010, a fost constituită şi JCI Chişinău. 

„Nu am uitat cât de grea a fost adaptarea în primul an…”
 
alt

 

Marius Vetrici, iniţiatorul şi coordonatorul proiectului, e antreprenor în domeniul software. S-a născut în Ucraina, până la vârsta de 18 ani a locuit în RM, după care s-a mutat la Bucureşti, pentru a studia la Academia de Studii Economice. A făcut voluntariat în cadrul AEGEE Bucureşti, iar acum patru ani a devenit membru JCI Bucureşti şi JCI România, unde a deţinut diverse funcţii de conducere. Mai multe informaţii despre Marius puteţi afla de pe blogul lui www.mariusvetrici.com.

- Marius, cum s-a născut ideea proiectului „Succes în România”?
- S-a întâmplat foarte simplu. Nu am uitat niciodată de unde am plecat, nu am uitat cât de grea a fost adaptarea în primul an de România şi cred că am o obligaţie morală faţă de semenii mei. Prin intermediul acestui program, vreau să dau înapoi, în măsura în care pot, tot ajutorul de care am beneficiat la venirea mea în România.

- Eşti antreprenor, de ce ai ales să demarezi un proiect pentru studenţii din primul an de facultate, şi nu unul pentru tinerii antreprenori?
- În România există numeroase programe pentru susţinerea tinerilor care doresc să devină antreprenori, dar puţine iniţiative de sprijinire a cetăţenilor români născuţi în afara graniţelor ţării. Mai mult decât atât, anul I de facultate e momentul ideal pentru un student de a primi direcţii valoroase care să-i servească tot restul vieţii.

- În ce activităţi au fost implicaţi studenţii pe parcursul acestor şase luni?
- Voi menţiona, înainte de toate, un program intensiv de şapte traininguri pe teme de actualitate, care să le fie de folos atât în adaptarea mai rapidă la realităţile româneşti, cât mai ales la succesul profesional: Şocul cultural, Caut job, Negociere şi persuasiune, Getting Things Done - arta de a fi productiv şi nestresat, Gândirea orientată pe obiective, Introducere în PR, Iniţiativă şi leadership. De asemenea, studenţii din afară au luat parte la o serie de activităţi informale: city quest (joc de descoperire a oraşului Bucureşti), şedinţe de feedback şi întâlniri de socializare.Recent a avut loc petrecerea de final a proiectului şi m-am bucurat să văd nişte tineri mai siguri pe sine, bine adaptaţi la viaţa universitară bucureşteană.

- Cine sunt mentorii care au acceptat să aloce timp acestui proiect?
- Înainte de toate, ei sunt profesionişti în domeniul lor de activitate, indiferent dacă lucrează pe cont propriu sau în cadrul unor companii. Dar, mai presus de toate, ei sunt nişte oameni extraordinari, care au dorit să-şi împărtăşească din experienţa de viaţă pentru a contribui la dezvoltarea personală şi profesională a studenţilor.

- „Succes în România” va continua şi pe parcursul următorului an universitar?
- Având în vedere reuşita de care s-a bucurat proiectul, vom continua şi în anul universitar 2011-2012. Deja avem o mulţime de voluntari care doresc să devină mentori sau să se implice în activitatea de organizare. O mare bucurie pentru mine este să văd că o parte dintre studenţii care au participat la prima ediţie vor să fie cooptaţi în echipa de organizatori. Proiectul se va adresa în continuare studenţilor de origine română născuţi în afara ţării, care vin să-şi facă studiile în România.

- Ce sfat ai avea pentru tinerii din RM care se gândesc să studieze în România?
- Să îşi aleagă cu mare grijă facultatea pe care vor să o urmeze. În acest sens, să ia legătura cu studenţii de anii mai mari de la facultatea dorită, prin intermediul reţelelor sociale. Şi, bineînţeles, să se înscrie în proiectul „Succes în România”.

 

 "Abia aşteptăm să vedem cum îşi cuceresc Everesturile!"

Alina Sclifos este lanţul de legătură dintre studenţi şi organizatorii proiectului. Originară din Chişinău, ea este studentă în anul II la Facultatea de Administraţie şi Afaceri, specializarea Administraţie Publică, a Universităţii Bucureşti.

Deşi proiectele de mentorat se mai practică în România, acesta m-a interesat din prima, printr-o altfel de abordare. „Succes în România” nu urmăreşte doar uşurarea integrării studenţilor veniţi la studii în România, dar şi formarea unor personalităţi de succes. Mentorii proiectului, persoane de succes din România - atât etnici români veniţi cu mulţi ani în urmă la Bucureşti, cât şi români din Bucureşti şi nu numai - cu sufletul deschis au încercat să răsfoiască împreună cu studenţii cele mai frumoase file ale studenţiei. Proiectul a reunit aproape o sută de oameni de diferite vârste, interese, preocupări. Totul pentru a ajuta studenţii - sau bobocii, cum le spunem noi celor din anul întâi - să conştientizeze şansa ce li s-a oferit, venind la studii în România, de a cunoaşte atâţia oameni excepţionali şi de a face primul pas pe calea succesului. Abia aşteptăm să vedem cum îşi cuceresc Everesturile!

 

 

„Îmi trăiesc visul şi tind spre îndeplinirea misiunii personale”

Ana Pacu, originară din s. Teleşeu, r-nul Orhei, este studentă în anul I la Facultatea de Istorie, specializare Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, a Universităţii Bucureşti, şi este una dintre participanţii la proiect.

Despre „Succes în România” pot vorbi doar la superlativ. Proiectul mi-a oferit posibilitatea de a mă integra în noul mediu, deoarece, când am venit la Bucureşti, nu cunoşteam pe nimeni aici. Pe lângă faptul că mi-am făcut mulţi prieteni, am cunoscut persoane deosebite, oameni de succes din România, între care şi mentorul meu, Ciprian Stănescu, coordonator de programe leadership la Institutul ASPEN România. Discuţiile pe care le-am avut cu Ciprian m-au făcut să văd altfel viaţa, să mă maturizez. Prin prisma experienţei lui el a încercat să mă ajute să mă integrez, m-a motivat, m-a determinat să-mi definesc obiectivele pe termen lung. A absolvit facultatea pe care o urmez şi eu, deci, m-a ajutat şi cu materiale de care aveam nevoie. În liceu am făcut doar franceză, iar la facultate aveam de citit cărţi în engleză, ceea ce pentru mine era o problemă majoră, el venind cu ideea de a face ore de engleză împreună. Ciprian fiind o persoană foarte ocupată, vorbim mai mult prin mesaje. Dar acest dialog permanent mă ajută să mă dezvolt ca personalitate şi îmi dă un confort psihic. Pentru noi colaborarea nu se termină aici, chiar dacă oficial proiectul din 2011 a luat sfârşit. Îi sunt profund recunoscătoare lui Ciprian pentru tot ceea ce a făcut pentru mine, datorită lui efectul şocului cultural a fost redus la minimum, îmi trăiesc visul şi tind spre îndeplinirea misiunii personale.

 


Autor: Ana Taban pentru www.timpul.md