Proiectul „Votăm activ! Votăm conștient!”: Șase motive pentru care femeile merg la vot



În 12 localități din Republica Moldova au loc activități în cadrul proiectului „Votăm activ! Votăm conștient!”. Unul dintre grupurile-țintă ale proiectului sunt femeile din mediul rural, în special cele care fac parte din păturile socialmente vulnerabile. Beneficiarele participante în proiect au motivația lor internă de a merge la vot, în turul doi de scrutin pentru alegerile locale din 28 iunie. Iată 6 motive pe care le-au invocat, într-un interviu oferit Centrului CONTACT, în contextul implementării proiectului „Votăm activ! Votăm conștient!”

Lidia Ganea, președinta Asociației persoanelor în etate din comuna Ruseștii Noi, Ialoveni: „Merg la vot pentru a promova în continuare interesele persoanelor de vîrsta a treia. Vrem ca experiența, cunoștințele și aptitudinile noastre acumulate timp de o viață să nu se piardă. Noi ave, multe de spus tinerei generații, vrem doar să fim ascultați”.

Olga Ursachi, reprezentant al Asociației de sprijin al copiilor cu dizabilități, Peresecina, Orhei: „Voi merge la vot și sper că autoritățile publice locale vor acorda o atenție mai mare incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități. Suntem membri cu drepturi egale ai societății și vrem șanse egale și pentru noi”.

Ana Berdeu, asistent social, Asociația Obștească Speranța, Pârlița, Ungheni: „Pentru angajații din sfera socială alegerile locale sunt o speranță de îmbunătățire a serviciilor prestate păturilor nevoiașe, tuturor celor mai triști ca noi. Mergem la vot pentru a atrage atenția autorităților asupra problemelor păturilor social vulnerabile. Primăria, consiliul local pot și trebuie să facă mai multe pentru cetățenii aflați în dificultate.

Elena Sorocean, membră a Bisericii Creștine Evanghelice Penticostale, Asociația comunitară locală din Ivancea, Orhei: „Suntem membri activi ai comunității și considerăm că toate problemele cu care se confruntă în prezent atât femeile, cât și bărbații din comuna noastră ne privesc și pe noi. Și eu și membrii familiei mele vom merge la vot pentru a demonstra că ne pasă!”

 Maria Gurău, Asociația Obștească EcoRăzeni, comuna Răzeni, Ialoveni: „Voi participa la alegeri pentru că vreau ca în comuna noastră să fie susținută inițiativa tinerilor. Vrem să participăm activ la discutarea problemelor comunității, dar și la soluționarea lor. Avem destulă energie și inițiativă pentru a demonstra că vrem și putem să schimbăm lucrurile spre bine.”

Larisa Mihailov, membră a Asociației romilor Sfatul Mingireanului, Minjir, Hâncești: „Eu și toată comunitatea noastră de romi vom merge la alegeri, pentru că avem drepturi egale cu toți. Pentru acest drept oamenii au luptat secole la rând. Ne dorim ca autoritățile publice care vor fi alege la noi în sat să nu uite de noi să ne asculte și să ne ajute să ne rezolvăm problemele.”

Liliana Porumb, asistent de proiect: „Acest proiect a oferit posibilitatea unui număr însemnat de oameni să exprime un punct de vedere în ce privește agenda potențialilor primari sau consilieri locali. Fiecare vot contează, iar noi am mizat în această campanie de informare ca votul să fie unul conștient și responsabil.”

Persoane de contact:  Liliana Porumb, tel: 22/233947, email: lporumb@contact.md

Acest proiect este realizat de către Centrul CONTACT, cu susținerea Programului „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul ”Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei.

Opiniile exprimate aici nu coincid în mod obligatoriu cu opiniile donatorului.