Interviu IDIS: Corneliu Ciurea - Trebuie să depășim stereotipul că locul femeii e doar în bucătărie



Femei din cinci localități, care candidează la alegerile locale, sunt instruite de IDIS ”Viitorul” pentru a-și organiza o campanie electorală eficientă. L-am întrebat pe Corneliu Ciurea, unul din instructori, despre rolul femeii în politică, ce schimbări poate aduce o femeie și care este profilul unei femei de succes pentru care alegătorii își dau votul.

1. Experții naționali, dar și cei internaționali recomandă majorarea cotei femeilor cu funcții de conducere. Sunt necesare femeile în politică?

Femeile în politică sunt foarte necesare. Argumentul principal, în afară de faptul că numeric, reprezentativitatea femeilor în politică este mai mică, ar putea oferi politicii moldovenești alte tonalități. Politica ar trebui să devină mai puțin coruptă, mai puțin violentă. O politică feminină ar putea ameliora calitatea politicii moldovenești.

2. Ce schimbări poate aduce o femeie care ocupă o funcție de conducere?

O politică feminină autentică, care rar poate fi găsită chiar și în țările europene, trebuie să dilueze agresivitatea și militantismul politicii democratice atât în statele europene, cât și în R. Moldova. În plus, prezența femeii în politica moldovenească năruie stereotipurile, care sunt deja depășite într-o epocă post-modernă, precum că femeia trebuie să stea la bucătărie. Trebuie să ieșim dina ceastă mentalitate pentru a fi în rând cu lumea. Reformele europene nu înseamnă doar lupta împotriva corupției, ci și ajustarea tradiției noastre la anumite standarde europene în materie de drepturile omului și democrație.

3. În cadrul instruirilor, le explicați femeilor cum să-și creeze discursul politic. Din observațiile dvs., cât sunt de pregătite femeile care candidează să-și organizeze o campanie de succes?

Modalitatea principală de promovare constă acțiunile întreprinse de donatori care încearcă să educe. Termenul de instruire este crucial în acest context. Se consideră că printr-o instruire continuă a femeilor ele pot să depășească aceste bariere tradiționaliste existente în societate și să-și îmbunătățească performanțele. Eu cred că aceasta nu este suficientă. Nu doar conferințele, seminarele și instruirile pot produce asemenea rezultate. Este nevoie și de o implicare reală. Proiectul nostru oferă asistență femeilor în timpul campaniei electorale, dar este necesară și o confruntare reală cu bărbații și implicarea lor directă în politică. 

 4. Care ar fi profilul unei femei care își dorește o carieră politică? Ce calități ar trebui să aibă pentru a fi votată?

De obicei, în politica moldovenească, dar și in cea europeană, profilul unei femei de succes se asociază cu cel al unui bărbat. O femeie de succes trebuie să se comporte ca un bărbat în politică, să fie un bărbat în fustă. Consider că preluarea modelelor comportamentale bărbătești de către femei nu este cea mai bună metodă. Mi-ar plăcea să văd în politică femei care nu uită că sunt femei, care păstrează finețea și feminitatea și să se implice în politică nu ca un servant al bărbatului, pentru că noi avem asemenea modele de femei care joacă roluri secundare, făcând jocurile bărbaților care rămân lideri în politică. Din păcate asemenea  modele noi nu avem.

 5. Ce ar trebui să schimbăm în modul de promovare a femeii în politică?

Femeile sunt mai ușor de antrenat în asemenea instruiri, sunt mai predispuse pentru exersare și, de obicei, arată performanțe mai bune în acest sens, dar bărbații demonstrează rezultate în viața reală prin perseverența și încăpățânarea lor. După aceste exerciții este necesar ca femeile să se lanseze pe cont propriu și să intre curajos în lumea reală a politicii și să se promoveze.

Acest interviu apare în cadrul campaniei de consolidarea capacităților femeilor candidați independenți și potențialii candidați. Campania este implementată de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul, cu susținerea Programului ONU „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est - Europeană și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei”.

Pentru detalii, contactați Coordonatorul Relații Publice la numărul de telefon 0 22 221844 sau la diana.lungu@viitorul.org