Voluntariat, timp liber și Europa



A absolvit  cu succes Liceul Teoretic ,,B.Cazacu" din or. Nisporen, iar visul  său de a fi studentă la drept începe să devină realitate, deoarece vrea să urmeze această facultate acasă, sau în România. Cociu Veronica este astăzi eroul acestui interviu, o tânără care luptă pentru dreptate, o persoană cu încredere în sine, ambițioasa, visătoare și dependentă de tot ce este frumos! Este o persoană care încearcă să-și croiască un drum corect în viață și care încearcă să-i dea vieții rost!

Veronica este pasionată  de fotografii și călatorii. Consideră că fotografia este una dintre cele mai relaxante și de ce nu , productive hobby-uri. Lumea fotografiei pentru ea este un lucru minunat atunci cînd vrea să evadez dintr-o stare mai puțin plăcută. Desemenea este pasionată de autocunoaștere și dezvoltare personală. Cu toate aceste pasiuni existente în viața sa, Veronica ce implică și în activitățile de voluntariat pe care le găsește importante pentru fiecare tânăr.

Cum ai început să faci voluntariat?

Pentru a vorbi despre pornirea mea către voluntariat ar trebui să mă întorc cu un singur an în urma și anume la începutul clasei a XII-a..Rețeaua tinerilor educatori de la egal la egal , activă deja de un an la noi în liceu mi-a atras atenția, iar pe parcursul acelui an am vazut multe activități de-ale lor care începuse să-mi provoace interes și totodată începusem sa fiu și eu persoana care dorea să contribuie într-un fel sau altul, mai mult sau mai puțin la ameliorarea societății.  Si deja in urmatoarea recrutare a voluntarilor nu mi-a rămas decît să scriu o scrisoare de motivare și să devin și eu voluntar.

veronika

Ce activități ai realizat fiind voluntară?

Activități memorabile care le-am realizat împreuna cu membrii Y-PEER au fost nenumarate ca de exemplu flash-moburi, ore informative, activități pe stradă, mese rotunde, cluburi de dezbatere, acțiuni de sensibilizare a populației, acțiuni de caritate, însa cea mai deosebită a fost participarea la Festivalul de Teatru Social, unde am fost premiați pentru faptul ca am fost cea mai buna echipa în prezentarea corectă a mesajelor ce țin de sănătatea sexual-reproductivă! Nu cred că conteaza numarul acestor activități precum rezulatatul care l-am obținut. Cred că mulți tineri au avut de învatat de la noi prin tot ce am făcut, și desigur ce vom face.

Ce calități ar trebui să aibă un voluntar?

De multe ori auzeam prieteni întrebîndu-se ,,Eu pot oare fi voluntar?,, Eu cred că dacă există dorință oricine poate deveni voluntar. Desigur că pe lângă această dorintă e nevoie și de plăcerea de a te implica, dar și responsabilitate. In viziunea mea, acestea sunt competențele, pe care un voluntar trebuie să le dețină. Si de cele mai multe ori cel puțin una din aceste calități noi o deținem, restul se pot dezvolta în timp.

Ce mesaj ai transmite tinerilor care nu fac voluntariat?

E buna întrebarea asta.Cred aș avea și eu cîteva mesaje pentru ce-i ce nu fac voluntariat. In primul rînd voluntariatul presupune acțiune, iar acțiunea produce experiență,și această experineță la rîndul ei este de folos fiecaruia indiferent în ce domeniu activează .Eu de exemplu prin voluntariat mi-am regăsit noile dimensiuni ale persnalitatii, ceea ce mi-a fost si îmi va fi de mare ajutor pe viitor asa că, dragi semeni, nu ezitați să vă trăiți tinerețea! Învățați, veseliți-vă, iubiți, greșiți, simțiți viața din plin! Și dacă mai e loc în viața voastră pentru o faptă bună - Fiți Voluntari!

Unde îți vezi viitorul, în Moldova sau peste hotare?

Având în vedere faptul că în prezent am 19 ani și sunt abia la început de cale, sinceră să fiu, nu m-am gîndit mult la acest lucru. Nu sunt genul de persoana care își face planuri pentru viitor, abia pot planifica ce voi face weekend-ul următor. Insa cu toate acestea am si eu vise, visez să devin cineva de succes în domeniul ales, nu conteaza dacă-n Moldova sau în altă tară.C onsider că oriunde ai fi, cu pasiune,ambiţie, determinare, încredere în tine, există reuşită. Aşa văd eu portretul unui om de succes. Nu intimplator Robert Kiyosaki zicea ,,Oriunde ai fi dimensiunea succesului tău este măsurata de puterea dorinței tale, de mărimea visului tău și de cum gestionezi dezamăgirile pe drumul către succes,,!

Ce ai vrea să se schimbe în MOLDOVA?

Sunt o mulțime de lucruri care mi-aș dori să le schimb la noi în tară,cred că aș începe prin a curăța Moldova de gunoaie, la propriu dar si la figurat,consider că de aici e clar raspunsul meu!

2veronica

Ce carte citești în prezent?

Sunt constiientă de faptul că cărțile oferă o varietate de informații care îți permite să generezi idei noi și îți dezvoltă imaginația și creativitatea. Insă sinceră să fiu nu citesc prea multe cărți, citesc dar nu destul de des, în schimb nu cred că trece vreo zi în care  să nu citesc ceva interesant..Acum am în plan să citesc o carte de care posibil toți au auzit,însa eu n-am reușit încă s-o citesc,e vorba de ,,Fluturi,, de Irina Binder.

Ce beneficii crezi că ar avea tinerii în urma integrării Europene?

Beneficii pentru tineri vor fi o mulțime,integrarea europeană va oferi tinerilor multiple posibilități de a participa la desfășurarea unor proiecte de cooperare europeană,desemenea vor beneficia de posibilitatea exercitarii unei profesii într-unul din statele membre și nu în ultimul rînd accesul pe piata europeană va reprezenta pentru tineri accesul la o piată a muncii mult mai vastă, unde șansele de a gasi un loc de muncă vor crește, ca și numarul de profesii în general, întrucat vor aparea noi tipuri de meserii.

Daniela Timofti