Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6095

Mihaela Onofraş: despre experienţa voluntariatului



1234147 4743677488375 1357906942 n

Mihaela Onofraş este o tînără-model care face parte din grupul tinerilor voluntari activi din ţara noastră. Chiar personal am cunoscut-o la un proiect destinat drepturilor omului. Imediat după fiecare lecţie, Mihaela fugea spre altă activitate, pentru că e o fire căreia îi place să fie implicată în multe lucruri interesante. Voluntariatul îi este un prieten fidel de care nu se desparte de ceva timp, ei călătorind în lung şi în lat! De ceva timp, face parte din ONG-ul "MilleniuM", fapt ce a adus o mare contribuţie la dezvoltarea personală a Mihaiele. Iată dovada!

 

Mihaela, cînd începe implicarea ta în lumea voluntariatului?

Dacă ținem cont de diversitatea și caracterul multidimensional al activităților de voluntariat, atunci sînt voluntar de cînd mă țin minte. Mult mai activ am început să fac voluntariat în momentul în care impreună cu alți colegi de ai mei gestionam activitatea consiliului de tineri din liceul "Ion Creangă" din Rădoaia. De atunci au trecut 7 ani plini de evenimente, activități și amintiri legate de lumea voluntariatului, una mai colorată ca alta.

Ce te-a motivat să faci voluntariat?

Motivația, precum fericirea, constă în lucruri mărunte : în oameni, în dorințe, în vise. Necesitatea de a fi utilă pentru societate și de a fi mereu înconjurată de oameni a fost un impuls destul de semnificativ. Dorința de a schimba lucrurile care nu-mi plac spre mai bine, m-a motivat să mă dedic voluntariatului. La fiecare etapă au fost motivații diferite. În liceu și în sat eram nemulțumită de faptul că tinerii nu aveau prea multe alternative de a-și petrece timpul liber. Mai tîrziu apăruse interesul de a descoperi cum merg lucrurile pe dinăuntru în organizarea de activități şi proiecte, iar după aceasta, voluntariatul a devenit ceva indispensabil in viața mea. În cele din urmă, cea mai importantă motivație sunt probabil sentimentele și emoțiile pe care le trăiești atunci cînd vezi oameni fericiți și împliniți la sfărșitul activității tale.

Care este povestea ta la "MilleniuM" ?

Cu "MilleniuM" am făcut cunoștință acum 3 ani în cadrul unor seminare de instruire despre scrierea și managementul initiațivelor de tineret. Eram în febra admiterii la universitate cînd ne-am descoperit reciproc. Stabilindu-mă în Chișinăun, am decis să fac o vizită la oficiu organizației unde mai merg zi de zi pînă în prezent. Am participat într-un alt proiect Moldo-polonez ca beneficiar și în același timp încercam săi ajut la lucrul administrativ. "MilleniuM" a investit mult în mine în ceea ce ține dezvoltarea personală cît și capacitatea de scriere şi management a proiectelor. După jumătatea de an, dezvoltasem ideea de proiect a unei inițiative de tineret pentru care mi se acordase și fonduri, iar peste un an am scris și primul proiect internațional în cadrul programului Tineret in Acțiune, care a fost finanțat. De la ajutorul acordat pe partea administrativă, am început să lucrez ca asistent de proiect iar mai apoi coordonator de proiecte. În ultimul an, am început să-mi croiesc calea și ca trainer pe domeniul educației non-formale. Azi pentru mine  "MilleniuM" este ca o a doua familie, este o partea a rezultatului muncii mele iar o eventuală despărțire ar fi destul de dificilă.

Ai călătorit mult datorită voluntariatului. Ce ţări ai vizitat?

Dorința și necesitatea de dezvoltare personală, plus oportunitățile oferite de lumea voluntariatului, m-au ajutat să călătoresc în 3 ani mai mult decît mi-aș fi imaginat vre-o dată. Am avut șansa să vizitez  vestul spre care tind atît de mulți (Italia, Belgia, Germania, Polonia, România), însă sunt mîndră ca am reușit să descopăr și o părticică estică (Ucraina, Rusia, Belarus, Turcia, Georgia). În multe din aceste ţări am fost nu o singuă dată, însă într-un final contează cu ce te întorci de pe urma călătoriei și ce reușești să pui în aplicare aici, în Moldova.

De ce ai încuraja alţi tineri să se implice activ?

Schimbările în societate precum schimbarile în noi nu se produc dacă nu ne implicăm activ. Cele mai revoluționare idei care au schimbat lumea, au pornit de la o singură persoană, dar s-au pus în practică cu ajutorul a milioane de oameni. Indiferent ce ocupație aveți, implicati-vă  în activități care vă ajută să vă lărgiți orizonturile și vă oferă oportunități de dezvoltare, în activăți care au impact atît social cît și personal, dar cel mai important, în activități care vă oferă plăcere și satisfacție spirituală.  Beneficile obținute în baza activităților de voluntariat sunt nenumărate și cu siguranță nu unilaterale. Puterea exemplului este una semnificativă, iar generațiile viitoare vor avea nevoie oameni-exemplu care să-i motiveze.

Ce avantaje ţi-a adus munca de voluntariat?

Experiență ! Experiență care nu poate fi nici măsurată, nici comparată. Am cunoscut oameni de neprețuit, adevărate surse de energie și informație cu care comunic și colaborez pînă în prezent. Am descoperit culturi și tradiții și, cel mai important : am distrus atîtea stereotipuri. Am învățat limba engleza în doar 2 ani după 12 ani de franceză. Mi-am creat un set de competențe și abilități care îmi pun în valoarea CV-ul și îmi oferă 3 ani de experiență de muncă. Mi-am lărgit semnificativ zona de comfort și mi-am creat un sistem de valori persoanale. Am depășit frustrări și mi-am creat viziuni. Într-un, final m-am descoperit și redescoperit de atîtea ori!

Iuliana Mămăligă