DIALOG CU TINERII POLITICIENI



In perioada 5 februarie - 20 martie 2008, JEF-Moldova in colaborare cu Consiliul Europei a realizat un ciclu de mese rotunde cu genericul "Dialog cu tinerii politicieni". Tine de mentionat ca pe de o parte: JEF Moldova - Tinerii Europeni Federalisti (JEF din franceza Jeunes Europeens Federalistes) care este o organizatie non-guvernamentala, non-profit, membru deplin al ONG-ului JEF Europe, si pe de alta parte Biroul de Informare a Consiliului Europei in Moldova cu functia de a raspunde cerintelor de informare si documentare referitor la activitatea si experienta Consiliului Europei, difuzand aceste materiale autoritatilor publice, asociatiilor, ONG-urilor, cetatenilor; au colaborat fructuos in acest proiect. Acest proiect s-a desfasurat prin intermediul a 5 mese rotunde la care au participat tinerii lideri ai aripilor de tineret de la urmatoarele partide: PPCD, PCRM, PL, Actiunea Populara si PNL. Acest ciclu de mese rotunde a permis realizarea unui dialog eficient dintre invitati si participanti (printre care au fost si reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale), dialog care periodic lua forma unor dezbateri interesante. 

Un merit mare a acestui proiect este ca tinerii au avut ocazia de a discuta pe linga activitatea, structura, organizatiilor de tineret a partidelor sus numite si practicile acestora, proiectele concrete in care au fost implicate, contributia acestora la dezvoltarea societatii civile. O nota de utilitate a fost adusa in desfasurarea acestor mese rotunde si de catre echipa Biroului de Informare a Consiliului Europei, care a distribuit importante surse de informatie referitoare la functionarea CoE si realizarea de politici a acestuia, oferind astfel ocazia de a diversifica tematica subiectelor abordate de catre participanti. 

Acest "dialog" a fost binevenit mai ales datorita faptului ca in prezent se resimte lipsa increderii populatiei in politicile de orice gen, iar aceasta neincredere si pasivitate evolueaza prin modelarea unei societati civile slabe.

In dorinta de a afla pozitia invitatilor vis-a-vis de societatea civila din Republica Moldova si perspectivele colaborarii cu structurile reprezentante ale acesteia, am hotarit sa le acord participantior aceste intrebari:  

1.Opinia dvs cu privire la formula "organizatia de tineret a partidului pe care il reprezentati + societatea civila"?

2.Admiteti posibilitatea preluarii initiativei reprezentantilor societatii civile intr-o problema / situatie specifica pentru rezolvarea ei ulterioara in comun?

3.Dispuneti de un mecanism concret de realizare a colaborarii dintre aripa tinara a partidului pe care il reprezentati si tineretul reprezentant al altor organizatii a societatii civile? Daca nu exista unul, atunci ce ar presupune acesta in viitor?

4.Enumerati ce practici de colaborare cu societatea civila ati avut /aveti.

 

Sergiu BOGHEAN, Presedinte al Organizatiei de Tineret a PL:

1. Pozitiva si necesara! Partidele politice de fapt reprezinta o anumita parte a societatii civile, respectiv conlucrarea cu anumite ONG-uri este binevenita!

 2.In dependenta de problema.

3. Nu sunt sigur daca exista un asamenea mecanism in general, dar consider ca orice colaborare dintre Organizatia de Tineret a Partidului Liberal si societatea civila trebuie sa aiba loc si incepe in cadrul unui dialog constructiv in privinta solutionarii problemelor societatii si a tinerilor din R.M.

4. Planificam o colaborare mai strinsa cu ONG-urile de profil ecologic si Asociatia Istoricilor din Moldova. 

Victor CIOBANU, Presedintele Organizatiei de Tineret a PPCD "Noua Generatie":

1.PPCD-ul este deschis sa colaboreze cu Societatea Civila, cum a facut-o si pana in prezent, intrucat sunt valoroase experienta si profesionalismul persoanelor incadrate. Acest lucru se poate intampla atat timp cat prin activitatile si actiunile "PPCD+societatea civila" au de beneficiat cetatenii republicii Moldova, corespund obiectivelor programatice ale PPCD si nu se abat de la normele morale si crestine promovate de noi.

2.Ar fi util daca s-ar tine cont si de experienta colegilor nostri, acer este una deloc de neglijat, in rezolvarea unei probleme, actiune pe care ar initia-o reprezentantii societatii civile.

3.Reprezentantii Noii Generatii au participat la mai multe proiecte in comun cu reprezentanti ai societatii civile, conferinte, seminarii, dezbateri. De cate ori am crezut necesar, am solicitat suportul unor exponenti ai societatii civile in initierea si implementarea diverselor proiecte de interes public. Intotdeauna am dat curs inivitatiilor la proiectele ce tin de tineret. Este foarte important sa ne implicam impreuna cu societatea civila la elaborarea unei strategii concrete in domeniul tineretului Republicii Moldova, care sa aiba ca si consecinta rezolvarea problemelor tinerilor si diminuarea exodului acestora din tara.

4.Consiliul Municipal al Tinerilor Crestin Democrati din Chisinau a fost initiat cu sprijinul ADEPT, de exemplu. Mereu am dat curs invitatiilor la diverse proiecte organizate de reprezentanti ai societatii civile si am participat activ la acestea.

 

Proiectul "Dialog cu tinerii politicieni" a fost unul interesant si util atit pentru participanti cit si pentru organizatori, datorita faptului ca pe primii i-a provocat la un dialog deschis si acumulare de noi informatii, pe cind organizatorii au avut ocazia de a observa acest fenomen si de a se perfectiona prin prisma acestei experiente.

 

Autor: Oxana Paierele