"Iubesc oamenii frumoși în acțiuni", interviu cu Cristina Gumaniuc, voluntară SPFM



521308_209704765819133_183341516_nFată frumoasă, Tânără energică, Studentă responsabilă și Voluntară activă. Eroina noastră e Cristina Gumaniuc, volunară a Societății de Planificare a Familiei din Moldova(SPFM) din iulie 2012. Cristina studiază Finanțe la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) din Chișinău. Plină de optimism și cu un simț fin al umorului, ea este ființa gândurilor pozitive, acțiunilor memorabile și a modului sănătos de viață. Este genul de persoană informată, modestă în cuvinte, enigamtică în perspective și cu un potențial neașteptat. Voluntariatul o dezvoltă și o ajută să inspire povești de viață care prind contur în jurul personalității sale. Vă invit să o cunoașteți!


1. Cum ai început activitatea în domeniul voluntariatului?

Activitatea de voluntariat am început-o prin simplul fapt de a nu rămâne indiferentă la ce se întâmplă în societatea din care fac parte. La acel moment activitatea de voluntariat pentru mine era ceva străin atât ca noțiune cât și ca activitate, considerând că ceea ce fac, o fac dintr-un respect pentru cei din jur și obțin o educație considerabilă.

 

2.Care a fost prima asociație în care ai ales să te implici?

În acțiuni de voluntariat am încercat să mă implic de câte ori am avut ocazia sau de câte ori mi s-a cerut ajutor sau sprijin fără a mă integra într-un ong. Această atitudine o manifest întotdeauna, considerând că binele îl poți face necondiționat. SPFM este prima organizație care mă stimulează să fiu activă, să fiu dornică de informare, să mă simt bine într-un colectiv extraordinar care au un scop frumos de a ajuta oamenii, tinerii și cel mai important nu rămân indiferenți la ce se întâmplă cu ceilalți.

 

3.Ce reprezintă SPFM pentru tine?

SPFM este un grup de personalități cu chip de Omuleți puternic informați, care contribuie cu bine pentru fiecare, colectiv care emană și te întâmpină cu căldură și zâmbete dulci în zile posomorâte. SPFM m-a învățat să-mi gestionez timpul cu o maximă eficiență și să învăț povești de viață de la voluntarii activi. SPFM îmi oferă multe posibilități de afirmare, cunosc oameni frumoși în acțiuni, care mă fac să înțeleg multe și să realizez că orice problemă are o soluție, iar întrebarea are un răspuns. Simplu spus: SPFM e o adevărată Familei.

 

4. Consideri că viața ta s-a schimbat în urma acestei experiențe alături de SPFM? Dacă da, în ce fel?

(mă așteptam la o astfel de întrebare). Alături de SPFM mi-am redirecționat principiile  și valorile pe care le aveam, încercând să le compar cu ale altor tineri de vârsta mea, simțindu-mă într-un fel straniu. Experiența obținută și care se desfîșoară în această Societate, îmi inspiră mult curaj și mă convinge că orice se poate dacă faci din propria dorință, implicare și cu o atitudine pozitivă.

 

5. Voluntriatul presupune acțiune, iar acțiunea produce experiență. Ce învață un tânăr care face voluntariat?

Învăț o adevărată experiență de viață cu acțiuni responsabile și fără riscuri. Învăț să fiu necesară în societate, să-mi utilizez timpul gândindu-mă și la cei din jur. Nu sunt egoistă ca să-mi petrec timpul doar pentru propria-mi satifacție și interes, vreau mereu să interacționez cu oameni care au viziuni comune și ce cei care au nevoie de informare. Tinerii învață să conștientizeze faptele, societatea din jur, să se expună liber și să înțeleagă contribuția sa voluntară ca o necesitate pentru persoanele vulnerabile. Acești activiști le pasă de viitorul societății din care fac parte și contribuția lor manifestată în prezent, îi vor înălța pe trepte sigure în viață.

 

6. În Republica Moldova ți se pare că există interes pentru voluntariat din partea tinerilor?

Mă bucură faptul că în Republica Moldova voluntariatul poartă o constantă de admirat. Avem tineri activi și mai puțin activi. Admir voluntarii care încearcă zilnic să schimbe ceva, fără să se gândească la interesul personal și să contribuie ca niște resurse inepuizabile la schimbarea societății prin informare, susținere sau printr-o mâină de ajutor. Respect tinerii ambițioși!

 

7. Ce recomandări ai pentru cei care doresc să devină voluntari?

Voi, cei care doriți să fiți voluntari, implicați-vă, cunoașteți-vă potențialul, forțele și veți obține rezultate. Nu excludeți acțiunile de voluntariat din timpul vostru! Fiți activi!

 

Interviu realizat de Mircea Mitrofan,

departamentul Media SPFM

Logotip_SPFM