"Activismul civic mă face fericită", interviu cu Sofia Ouș, voluntară SPFM



IMG_6980Modestă, perseverentă, fidelă responsabilităților, echilibrată în   decizii, sursă de pozitivism și fermă în acțiuni! Astfel, o putem caracteriza pe Sofia Ouș, voluntară a Societății de Planificare a   Familiei din  Moldova (SPFM). Anul acesta a absolvit Liceul Teoretic Constantin Negruzzi” din capitală, iar din toamnă va fi    studentă. Aflați mai multe din interviu...

1. Ce presupune activismul civic în viziunea ta?

Activismul civic te dezvoltă și  îți oferă posibilitatea să te manifești cu perseverență și dăruire ca personalitate unică. Voluntariatul crește în fiecare dintre cei ce-l descoperă o nouă latură a personalității, schimbă viziuni și elimină stereotipuri de care societatea noastră e plină. Voluntariatul reprezintă pentru mine o carte nouă din colecția mea pe care eu n-am citit-o, însă acum cu cât mă adâncesc mai mult în lectură, cu atât mai mult nu ma pot lasă.


2. În ce acțiuni de voluntariat ai fost implicată până acum?

Primele mele acțiuni de voluntariat au început din școală, atunci când  era nevoie de susținut familiile social-vulnerabile sau mă implicam la organizarea anumitor festivități, concursuri, etc. Însă cele mai memorabile erau acele organizate de „Clipa Siderală” și cele pentru „Ziua mondială a copilului”, l-a care am participat în fiecare an până am intrat la liceu.


3. Ce reprezintă Societatea de Planificare a Familiei din Moldova?

Pentru mine, la prima vedere, SPFM a fost exemplul perfect pentru o familie. Caldură, atmosferă, legăturile strânse și       înțelegerea pe care am gasit-o acolo, nu o pot compara cu nicio altă experiență. Eu, fiind o iubitoare de copii,   întâlnisem familii diferite, însa SPFM mi-a rămas gravată adânc în memorie pe mult timp. Din alt punct de vedere, SPFM este o organizație de voluntariat din RM, care se ocupă de informarea tineretului, care sunt fundamentul societății, de anumite lucruri, pe care din diferite motive, precum rușinea sau nesiguranța sau chiar frica, nu le poți afla de la școală sau de la părinți. Aceste subiecte interesante sunt despre cum ar trebui să protejez de infecțiile sexual-transmisibile, care sunt metodele de contracepție, ce pașii ar trebui să urmez pentru  a avea pe viitor o familie în siguranță, etc.


4. Care a fost motivația ta de a te integra în familia de voluntari SPFM?

Pentru început a fost pură curiozitate și recomandarea unei cunoștințe. Apoi a apărut dorința de a cunoaște ceva nou și important care a pus stăpânire pe mine și familia SPFM, care a reușit să-mi potolească această sete de cunoaștere prin simplul lucru indeplinindu-și misiunea zilnică, de a informa. O alta motivație a fost să-i fac pe oameni să zâmbească, am observat că dacă reușești să fii mai bun, oamenii te privesc cu alți ochi, lumea devine mai fericită, iar tu te simți împlinit sufletește.


5. Pe lângă voluntariat, cu ce se mai ocupă Sofia?

Sunt o persoană modestă, dar pe lângă voluntariat am găsit o modalitatea de a avea și o sănătate fizică corespunzătoare, practicând cursuri de dans.  Sunt amatoare de fotografiatul copiilor în situații hazlii. Altele ar fi cititul și scrisul. De asemenea iubesc să fiu alături de cei dragi, care sunt comorile mele cele mai de preț si desigur cățelușa mea, care se aseamănă între rasa teckel și pincher pitic, pe care o ador și cu care îmi petrec o mare parte din zi.


6. Transmite un mesaj tinerilor care doresc să se implice în acțiuni de voluntariat!

Nu stați mult pe gânduri și acționați. Voluntariatul îți oferă aripi într-un orizont pe care consideri că nu-l cunoști, însă când îl descoperi simți că faci asta de toată viața. El îți oferă plăcerea să cunoaști multe persoane noi, să socializezi, să te dezvolți atât pe plan personal, cât și social. Practâcând voluntariat te schimbi pe tine și asta te va ajuta să schimbi lumea. Nu ezita, pentru că aceasta e șansa ta de a face oamenii fericiți.

 

Interviu realizat de Mircea Mitrofan,

departamentul Media SPFM

Logotip_SPFM