Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6095

Blogosfera la feminin: Vlada Ciobanu



Vlada Ciobanu, tânăra care deţine o poziţie de top în lumea boggerilor autohtoni, a oferit un interviu pentru portalul nostru despre ce semnifică blogosfera pentru ea şi nu doar.  O prezenţă feminină în acest segment de lume virtuală care spune lucrurilor pe nume,  Vlada a devenit un nume sonor în rândul blogosferei dominate în mare parte de bărbaţi. Îi puteţi citi postările pe www.vladaciobanu.com şi  pe http://voxreport.unimedia.md/author/vladaciobanu/

Vlada_Ciobanu

Ce te-a determinat să îţi creezi un blog ?

A fost un cadou. Nu am scris pe el decât la vreo jumătate de an după ce am primit user name-ul şi parola. Puteam să îl las aşa, nescris, dar nu mai ţin minte ce m-a determinat chiar să îl iau în serios.

Ce aspecte ale vieţii abordaţi de obicei?

Tot ce inspiră la scris. Nu pot să mă forţez să scriu despre anumite lucruri, dacă ele nu mă inspiră.

Blogul tău are o temă dominantă, de genul: cultură, politică, tineret etc?

Iniţial probabil era mai mult despre politică, întâlniri cu politicieni, alegeri, acum scriu despre toate. Dar nu am scris despre politică pentru că este un subiect popular, ci pentru că făceam studii în politologie şi pentru că am crescut într-o familie în care seara ne uitam la cel puţin două buletine de ştiri.

Cît de des postezi pe blog?

Cam de două ori pe lună. Când n-am ce zice, tac. Sau când cred că pot să o zic mai bine, dar nu îmi reuşeşte, iar tac. Sunt bloggeri care scriu în fiecare zi, poate ei sunt bloggeri adevăraţi. Poate că aş deveni previzibilă pentru oameni dacă aş scrie prea des.

Cum crezi, ce impact are blogul în schimbarea societăţii?

Bloggerii sunt o parte importantă a ceea ce se numeşte masă critică. Masa critică este vitală pentru orice democraţie. Scepticii spun că oamenii de la ţară nu au Internet, nu citesc blog-uri, prin urmare nu există niciun impact. Dar nu este adevărat. Sunt foarte multe blog-uri locale, pe care noi nu le citim şi noi foarte des subestimăm unele categorii de oameni. Foarte mulţi oameni care sunt peste hotare citesc ce se întâmplă în ţară anume din blog-uri. Fireşte, o postare nu influenţează masele, în schimb uneori ajunge la acel om cu putere de decizie care poate ulterior influenţa masele sau unele politici.

Fenomenul de blogger,  este un trend sau o dorinţă personală?

Pentru cine? Pentru mulţi presupun că este un trend. Să fi fost acum adolescentă rebelă aş face un blog ca să îmi şochez colegii şi profesorii. Foarte mulţi oameni au nevoie de atenţie şi trebuie să o obţină în orice fel. Blog-ul meu a fost tare mult timp undergound, fără a-l promova foarte mult, nu prea vroiam să îl pun pe Voxreport, pentru a nu a ajunge la un public prea larg şi neînţelegător Bloggerii buni fac bloguri din dorinţă personală şi creează trend-urile.

Ce feedback-uri  mai originale, ai avut la postările tale?

Am avut feedback-uri de tot felul. Eram surpinsă când vedeam cât efort depun unii oameni pentru a scrie un comentariu. Întregi articole. La început lumea te etichetează fiind fie liberală, fie comunistă, după asta le trece. Recent cele mai stranii feedback-uri au fost la postarea despre homosexuali. Multe din comentarii nu le-am citit. Există însă oameni al căror feedback e tare important pentru mine şi mă bucur când scriu comentarii lungi.

În opinia ta, vezi vreo dominare a blogosferei autohtone de partea masculină, sau este o echidistanţă?

Peste tot în lume blogosfera este predominant masculină. Am fost la o conferinţă pentru bloggeri la Berlin organizată de Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei la care eram trei fete şi 15 băieţi, dintre care fata din China lucra într-un ziar guvernamental. Despre politică şi societate scriu în mare parte bărbaţi. Despre manichiură, pantofi, poveşti lacrimogene despre esenţa vieţii scriu fetele. În lume, sunt blog-uri scrise de fete, foarte populare, cineva îmi zicea că în Suedia este un blog foarte popular scris de două fete care postează ce pereche de blugi şi-au mai luat. Dar asta nu înseamnă că eu nu scriu despre ce mi-am mai cumpărat. Am scris chiar cum mi-am luat un Kindle. Există şi vor mai apărea blog-uri bune scrise de fete, şi nu am în vedere despre politică, ci blog-uri interesante, coerente şi pe unde trebuie, cu ironia necesară.

 

Iuliana Mămăligă