Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6095

Blogosfera la feminin: Cristina Evtodii



Dragi cititorii ai site-ul civic.md! Lansăm astăzi un proiect mai deosebit, intitulat "Blogosfera la feminin" care are ca scop descoperirea autoarelor de bloguri Că tot acest domeniu este mai mult dominat de bărbaţi, reprezentantele sexului frumos sunt şi ele în topul piramidei din blogosfera autohtonă. Despre ce scriu, cît de des postează pe blogul lor, care este rolul un blog în societate în opinia lor şi multe alte momente, vă lăsăm să le descoperiţi în cadrul acestui proiect!

Prima noastră eroină este Cristina Evtodii, studentă anul I la Jurnalism ULIM, a cărei blog astăzi aniversează un an decînd a fost creat! Cu această ocazie,ne-am propus să îl omagiem şi să vedem ce scrie tînăra  pe paginile virtuale ale blogului www.cristinaevtodii.com.

Cristina_Evtodii

Ce te-a determinat să îţi creezi un blog?

Pe data de 11.01.2011 mi-am creat un simplu blog. Astăzi el marchează un anişor conţinînd sute de postări, comentarii şi găzduind peste 40 de mii de oaspeţi. Înainte de cristinaevtodii.com au fost nişte încercări, dar, deoarece nu eram determinată ce teme voi aborda, le abandonam.

Atunci  cînd verişoara mea de 5 ani a exersat, ore întregi, aceeaşi figură de la orele de gimnastică pînă în momentul cînd i-a reuşit, mi-am dat seama că totul se bazează pe experienţă şi scop! Asta a fost strategia după care m-am condus la crearea blogului meu. Ştiam că vreau să scriu!

Ce aspecte ale vieţii abordezi de obicei?

Iubesc să răvăşesc suflete, al meu inclusiv! În urma oricărei scrieri mă autocunosc.O dragoste aparte este legată de tot ce miroase a parfum de femeie, din acest motiv am creat rubrica „TU-feminitate pură”, unde scriu secvenţe din vieţile unor femei imaginare, dar în care se poate regăsi oricine.Ca să trec de la frumos la sfînt, scriu în rubrica „Biblioteca mea” impresii postlecturale şi recomandări. Pentru că sunt fotograf, majoritatea postărilor conţin fotografii realizate de mine, care sper să placă oaspeţilor mei dragi.

Blogul tău are o temă dominantă, de genul : cultură, politică, tineret etc. ?

Blogul meu se încadrează în domeniul „lifestyle” plus bucăţi de scrieri artistice sau jurnalistice. E interesant să mă vizitez des şi constant şi chiar te invit. În paralel am un blog pe site-ul allfun.md


Cît de des postezi pe blog ?

Muza îmi este mereu alături aşa că postez în fiecare zi, însă sunt şi excepţii. Un lucru este cert- nu pot să nu postez! Blogul îmi e o casă recent finisată!  Din moment ce i-am construit temelia, am început să mă comport ca o adevărată gospodină. Aşa că acum, la un an de cînd tot gospodăresc, mă bucur de un design modest, dar personalizat.

Cum crezi, ce impact are blogul în schimbarea societăţii ?

Să fii un blogger este simplu, dar în funcţia de tema abordată, trebuie să fii precaut ce scrii, deoarece cititorul rămîne influenţat de opinia ta (în mod deosebit, dacă eşti o persoană publică).Ia seama, deoarece poţi influenţa pozitiv sau negativ.

Eu am ales optimismul şi postez des teme demotivatoare. Provoc cititorul să se regăsească ca „o Lume într-un Om, şi nu un Om într-o Lume”. De altfel, cu această frază îmi întîmpin oaspeţii casei mele, în locul pufosului covoraş „Welcome”...

Fenomenul de blogger,  este un trend sau o dorinţă personală ?

Din păcate a devenit trend! Tot mai multe persoane îşi creează un blog pentru a fi în pas cu colegii/prietenii,neavînd idee că a scrie este o artă! Însă aceste bloguri se recunosc de la primul click.

În ultimul timp, blogosfera noastră şi-a extins limitele. Asta e îmbucurător! Personal, am o adunătură de bloguri de calitate, pe care le accesez cu regularitate. Unele din cele preferate sunt:

Blogul Academic al Dn-lui Andrei Curăraru
Blogul Natei Albot
Blogul Doinei Cernavca

Blogul prietenelor mele:
Daniela Caraiman
Zina Esepciuc
Iuliana Mamaliga
Blogul lui Eugen Luchianiuc
Blogul lui Sergiu Bezniţchi
Blogul Rodicăi Ciorănică

Blogul lui Igor Guzun

şi multe altele!

Ce feedback-uri  mai originale, ai avut la postările tale ?


Sunt bucuroasă că primesc feedback-ul aşteptat. Îmi este plăcut cînd cititorii blogului sunt motivaţi să citească cărţile recomandate de mine, iar eu, la rîndul meu, le împrumut cărţile. Mă bucur că pot contribui nu doar în domeniul online-ului, ci şi în viaţa reală. La fel, prin intermediul blogului  am fost invitată la radio şi emisiuni tv şi chiar mi-am făcut prieteni.

În opinia ta, vezi vreo dominare a blogosferei autohtone de partea masculină, sau este o echidistanţă?

mi place ce scriu bărbaţii şi îmi place cum o fac, dar nu aş spune că ei domină blogosfera autohtonă. Andrei Fornea, Eugen Luchianiuc, Alex Lebedev, Nicolae Apostu - sunt doar cîţiva bloggeri bravi acestui spaţiu… Totuşi, aş prefera să împart mărul în 2 (măr- deoarece bloggerii sunt NEW MEDIA, bloggerii ştiu de ce zic asta) şi să zic că se menţine un echilibru între femei şi bărbaţi în acest sens.

Iuliana Mămăligă