Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6095

Prin voluntariat învăț foarte multe lucruri care îmi prind bine și la ore



334897_10150529502893709_579758708_11613837_632942314_o

Face voluntariat. Este o fire activă și gata să cunoască noi lumi. Mai nou, este implicată în rețeaua educatorilor de la Egal la Egal, Y-PEER Moldova.  Scrie pentru buletinul lunar “Fără Tabu” , îi place să interacționeze cu tinerii, scrie despre ei și problemele lor. Este elevă la un liceu din capital. Este Maria Zadnipru.  Și are multe lucruri de povestit. Multe și interesante!

Când eram prin clasa a șaptea, mergeam cu mama la un orfelinat și îi ajutam pe copiii mai mici decât mine să-și facă temele pentru acasă. Încercam să-i ajut să înțeleagă tema, le explicam și încercam chiar să caut o explicație mai bună, să fac asociații și să-i ajut să pătrundă în subiect. A fost o experiență deosebită pentru mine, care m-a ajutat să-mi dezvolt abilitățile de comunicare și prin care am descoperit că am capacități de professor (nu, nu vreau să devin profesoară). Orele petrecute la orfelinat, alături de acei copii interesanți și plini de viață, m-au încurajat și mai târziu să mă implic în voluntariat.

Prin voluntariat învăț foarte multe lucruri care îmi prind bine și la ore, de aceea liceul și voluntariatul se potrivesc de minune. În plus, prin aceste activități devin o persoană mult mai organizată, capabilă să-mi planific timpul astfel încât să reușesc tot ce-mi propun. Îmi doream foarte mult să mă implic în voluntariat, iar unul din prietenii mei mi-a propus să aplic la Y-PEER. Mandatul rețelei mi s-a părut unul important și util pentru tineri. Știam că tinerii din Republica Moldova au nevoie de informații în domeniul Sănătății Reproductive, iar educația de la egal mi se pare cea mai eficientă metodă de a le transmite cunoștințele necesare. Iată cum am ajuns să aplic, să fiu selectată și să mă bucur de fiecare activitate în care am fost implicată până acum!

În cadrul rețelei, am fost implicată în foarte multe și diferite activități, de la ore informative până la organizarea  ședinței anuale Y-PEER. Fiecare activitate din această listă îmi îmbogățește cunoștințele și îmi adaugă experiență, din fiecare am ce învăța și aplica în practică. Una dintre cele mai memorabile activități a fost probabil cea de a organiza și desfășura un refresh pentru echipa din Chișinău, pentru că a fost o activitate în întregime pregătită și gândită de mine, care mi-a stârnit și o mulțime de emoții. Acum sunt Coordonator de Programe în cadrul rețelei Y-PEER, pe lângă învățătură și alte două proiecte în cadrul cărora acumulez cunoștințe. Sunt foarte fericită că agenda mea e plină de evenimente și că am energie și entuziasm suficiente pentru fiecare în parte. Iar pentru că îmi place să investesc cât de mult pot atât în muncă cât și în odihnă, aștept cu nerăbdare sărbătorile de iarnă, pe care le îndrăgesc nespus și care sunt surse de energie și voie bună pentru întreg anul care urmează.

Să scrii pentru revista electronică „Fără Tabu” este foarte interesant. Ca să scrii un articol în domeniul Sănătății Reproductive trebuie mai întâi să cunoști toată informația până în cele mai mici detalii și să cercetezi tema atent. Iar rezultatele sunt foarte frumoase: un articol util, interesant și ușor de citit pentru tineri și un bagaj de cunoștințe noi pentru autor.

 Iuliana Mămăligă