Elena Zgardan: Orice idee merită împărtășită, orice idee are dreptul la existență



DSC_4457În regim non-stop, TEDxYouth@Chisinau lucrează intens la organizarea celui mai inspiraţional şi motivant eveniment  din Moldova, cu genericul "PLAY, BUILD, LEARN AND SHARE". Astăzi în lumina reflectoarelor o avem pe Elena Zgardan, curatorul TEDxYouth@Chisinau și TEDxChisinau.Despre marele eveniment care va avea loc la 20 noiembrie, principii și valori, ideile care merită împărtășite și multe altele le puteți afla din interviul ce urmează.

Ce este TED şi care este viziunea acestei organizații?

TED este o organizație neguvernamentală lansată cu peste 25 de ani în urmă, promovînd excelența în 3 domenii: Tehnologie, Entertainment și Design. TED este de fapt acronim de la aceste 3 cuvinte. Cu timpul domeniile vizate au fost extinse și TED a devenit un veritabil promotor al ideilor de valoare, al ideilor care merită împărtășite. Atunci și acum  la conferințele TED cele mai strălucite minți, cele mai mari personalități ne împărtășesc viziunile, ideile sau ne inspiră prin speech-ul vieții lor.

Iar TEDx sunt evenimente organizate independent, dar păstrînd spiritul TED, utilizînd know-how-ul TED, de fapt sub licența eliberată de TED. Ei sunt cei care ne îndrumă pe tot parcursul organizării unui eveniment TEDx.

Când şi cum ai decis să devii curatorul TEDxChişinău din acest an?

Ochisem eu de mai mult timp echipa TEDxChișinău și intenționam să mă alătur lor. Dar decizia de a deveni deținător de licență a fost spontană. Asta pentru că fostul curator, Tudor Tarlev a plecat din țară pentru un job, ulterior s-a alăturat echipei TEDxCluj. Fiind îndemnată de o parte de fosta echipă TEDxChisinau am luat decizia și am aplicat pentru licență. Asta a avut loc la începutul lunii octombrie, acum am licență pentru TEDxYouth@Chisinau, eveniment care va avea loc pe 20 noiembrie la Teatrul Satiricus "Ion Luca Caragiale", iar o altă licență este pentru TEDxChisinau.

Cât de complicat a fost de obținut licența?

Nu îmi dau seama din ce punct de vedere ar fi complicat. Birocrație aici nu există. :) Procedura e pe cît se poate de simplă. Deci totul se rezumă la o noapte fără somn, turații maxime în emisfera dreaptă a creierului, 2 cești de cafea și un click.

Ce idei merită împărtăşite?

Orice idee merită împărtășită, orice idee are dreptul la existență. Chiar și cele mai absurde idei, Einstein a spus că o idee dacă nu îți pare absurdă inițial, atunci nu are nici o șansă să fie realizată. Iar pentru asta e necesar de un pic de curaj, dedicație și de ce nu, un pic de tupeu. Evenimentul nostru este un generator de diverse idei. Deja depinde de tine ca participant cum asimilezi și cum extragi din el substanța consistentă. De pildă, după TEDx Christmas Envision, primul eveniment TEDx în Moldova, mi-a venit ideea de a lansa un proiect care ar permite evalurea profesorilor universitari. Două luni mai tîrziu proiectul era tehnic gata, iar la începutul acestui an de studii a fost lansat evaluez.eu, portal destinat evaluarii profesionale a cadrelor didactice din Universitatățile din Moldova. A fost o idee care s-a transformat într-un proiect lansat și funcțional.

În cîteva zile va avea loc TEDxYouth@Chisinau, un eveniment destinat în primul rînd tinerilor. Speakerii au fost selectați extrem de atent și sunt sigură că pe final fiecare participant va ieși din sală cu cel puțin o idee. Iar eu doresc ca ei să le realizeze.

Care este procedura de alegere a speakerilor?

De la asta începe organizarea fiecărui eveniment. Cît de perfect nu ar fi un eveniment organizat logistic, speakerii rămîn ingredientul cheie al unui eveniment TEDx. Iar procedura, dacă poate fi numită așa, e pe măsură de anevoiasă dar și plăcută.

Avem inițial o listă lungă care se face printr-un brainstorming al întregii echipe, apoi al fiecarui membru separat, care este suplinită de recomandările foștilor speakeri și recomandările foștilor participanți. Deci la această etapă, lista e lungă și poate include chiar și pînă la 70 de persoane. Și toți aceștia, în viziunea membrilor echipei de organizatori, au profilul unui vorbitor TEDx.

Apoi urmează partea cea mai grea - filtrarea. După cîteva etape de filtrare, prin intermediul unui sistem de votare intern, ajungem la lista scurtă, apoi finală. :) Și urmează WOW – we did a great job.

Iar de aici începe partea frumoasă. Contactăm potențialii speakeri și îi invităm să accepte provocarea. Iar pentru noi ca organizatori este extraordinar să cunoaștem acești oameni fantastici! :)

Cine poate face parte din echipa de organizatori?

Eu. Tu. El. Ea. Important e să ai inițiativă, dedicație. Să fii pregătit să faci față provocărilor care le presupune organizarea unui astfel de eveniment. Dar totul începe de la inițiativă. Avem tineri care ne scriu mesaje, care vor să învețe ce înseamnă TEDx. Le răspund și spun și acum că merită. TEDx îți oferă o comunitate de oameni ce nu contenesc nici un moment. Organizatorii conferințelor TEDx sunt din diferite părți ale lumii, fus orar diferit, deci 24 din 24 cineva este treaz și numaidecît o să te bombardeze cu idei, sau propuneri, sau va cere sfaturi. Este ca și cum te-ai afla într-un aeroport și totul este în continuă mișcare. E fantastic. Iar ca să ajung aici a fost destul să am inițiativă, de restul calităților a fost nevoie după.

Cât timp de obicei durează pregătirile pentru eveniment?

Cît ne țin puterile :).

Glumesc. Acum pot vorbi despre experiența pe care o am cu organizarea TEDxYouth@Chisinau și ce aș dori pentru evenimentele ce vor urma.

TEDxYouth@Chisinau este organizat timp de o lună și jumătate. Iar asta este complicat, multe lucruri sunt realizate pe ultima sută de metri. Pe lîngă faptul că sunt foarte multe detalii tehnice de logistică,

TEDxYouth@Chisinau mai este și un eveniment tematic care se organizează în 45 de țări. Iar noi dorim să implementăm niște lucruri care nu au fost făcute anterior. Pe lîngă pregătirile de bază a evenimentului ne pregătim să transmitem conferința în direct în internatul din Chişinău, pentru copii cu vîrsta cuprinsă între 13 – 16 ani și penitenciarul din Lipcani. Totodată, vom avea 8 Youth Reporteri care vor asigura ca cei care nu reușesc să participe la eveniment să fie la curent cu tot ce se întîmplă datorită impresiilor personale ale Youth Reporterilor legate de discursuri, atmosferă, reacții, toate acestea împărtășite prin intermediul la social media. Iar realizarea acestor idei ale noastre presupun resurse și efort adițional.

Și dacă partea organizatorilor e anevoiasă, păi pentru vorbitori presupun că totul este la pătrat.

Eu personal consideram că o prezentare extraordinară urmează a fi pregătită luni în șir. Îmi făceam griji de acest lucru, dar Mark Twain mă contrazice, el crede că 3 săptămîni ajung pentru un discurs spontan perfect. Și ținînd cont că avem niște speakeri extraordinari am decis să mă relaxez, pe alocuri mai uit de detalii tehnice și mă gîndesc că ei vor fi salvarea din orice situație neplăcută. :)

Care sunt cele mai mari provocări în organizarea unui astfel de eveniment?

După selectarea celor mai potriviți speakeri, partea financiară. S-ar părea că cheltuielile nu sunt mari, dar cînd începem să le punem pe hîrtie.... Aici lista lungă nu-i chiar lungă, iar lista scurtă de multe ori e prea scurtă.

Apoi urmează o altă provocare. Avem o echipă extraordinară, iar ideile generate în timpul ședințelor sunt pe măsură. Dar realizarea acestora din nou este condiționată de unii factori ce adesea ne taie din aripi, avînt, uneori ne mai și doboară. Dar mergem înainte, suntem prea puternici, prea buni ca să nu ne putem ridica și merge mai hotărîți înainte.

Cu ce ai dori ca participanții la eveniment să plece acasă?

Cu idei, cu întrebări. Cu dezacorduri, cu aprobări. Inspirați sau revoltați. Vreau ca cei care vor participa la eveniment să treacă prin ei fiecare cuvînt, fiecare mișcare sau vibrație de pe scenă. Cum am spus anterior, speakerii pentru acest eveniment au fost foarte atent selectați. Sunt speciali, iar discursurile lor vor fi pe măsură. Unii ne vorbesc despre vise, alții ne învață să visăm, alții ne dau rețeta succesului, cu alții vom gusta succesul, iar unii ne vor trezi la realitățile crude. Deci eu vreau un singur lucru, odată intrați în sală să se deconecteze toți de la mediul exterior "and enjoy TEDxYouth@Chisinau atmosphere!"

Care este valoarea adăugată pe care o aduce TEDx în viața societății noastre?

Societății noastre? TEDx este un eveniment pe care toți pot să îl vadă, dar din păcate, puțini o să-l înțeleagă. Eu sper ca TEDx să contribuie la educarea societății. Mă refer aici la valorile pe care oamenii le au, la principiile lor. Da, am zis-o și pe asta, Valori și Principii. Societatea e dezbinată, adormită, necoaptă, confuză și pe alocuri rătăcită, dar cu potențial. Sper ca TEDx prin formatul pe care îl are, prin speakeri, prin ideile care sunt împărtășite, istoriile de viață să contribuie la o formarea unei societăți care să merite urcată pe scena TEDx.

Cine sunt principalii beneficiari ai acestui proiect?

Un astfel de proiect implică de la Coordonatori TED, la coordonatori TEDx la nivel Global, noi, Organizatori locali, speakeri, participanți, apoi toți cei care privesc discursurile pe internet.

Care-s principalii? Toți suntem. Pentru că pînă la urmă ne contopim într-un nucleu al ideilor ce merită împărtășite. Doar că fiecare beneficiază în mod diferit.

De obicei, cum evaluezi succesul unui eveniment?

Sunt cîteva etape. Prima: After Party. După conferința TEDx mergem într-un local unde sunt invitați speakerii și participanții, acolo culegem primele și cele mai proaspete impresii atît de la speakeri, cît și de la participanți. A doua etapă, avînd datele de contact ale tuturor participanților după eveniment revenim la ei cu un mesaj prin care sunt rugați să răspundă la cîteva întrebări și să ne dea cîteva impresii generale despre eveniment. Același lucru facem și cu speakerii. Cu ei mai putem organiza o întîlnire prin care facem o totalizare la care le comunicăm impresiile participanților și comentarii concrete dacă e cazul. La fel ei ne spun impresiile lor, ce consideră că ar trebui de îmbunătățit pentru următoarele evenimente, detalii tehnice etc. Etapa a treia are loc la nivel de rețele de socializare. Aici toți sunt liberi să își exprime impresiile despre eveniment.

Ce eveniment va urma după TEDxYouth Event?

Avem planificat evenimentul general din Aprilie/Mai. Dar să vedem, nu pot spune că nu va fi organizat ceva și mai înainte. Acum însă îndemn pe toți să aplice la evenimentul de pe 20 noiembrie. Pentru asta trebuie să acceseze site-ul nostru: tedxchisinau.com.

Aplică acum!

аllmoldova