Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6570

Dana Muntean: “Voluntariatul îți va deschide multe uşi fără să bați în ele.”



 În întreaga lume, milioane de oameni se implică în fiecare an în acțiuni și programe de voluntariat. La noi în țară sunt mai puțini, însă cei care o fac, realizează lucruri frumoase.Ce greutăți întâmpină? Oare ce satisfacții îi motivează să continuie?

10225_1242347703813_1382953235_30684194_979770_n_copy

Aceste întrebări și multe  altele mi-au provocat curiozitate, iar în rezultat am hotărât să vorbesc cu un astfel de voluntar, Dana Muntean. O voi lăsa pe  ea să se prezinte:

Dana: Sunt ceea ce sunt datorită simplului fapt că nu mă tem să mă implic, nu mi-e frică să dărui, nu mă sperie greutățile şi am norocul să fiu înconjurată de persoane minunate.

În ce programe de voluntariat ești implicată? Cât timp aloci acestor acțiuni?

Dana: La moment sunt în echipa de organizatori de la TEDxChisinau şi Academia Ideilor 2 şi aloc mai mult timp decât planificam inițial. Dar nu regret asta :)

Ce ai câștigat de pe urma voluntariatului?

Dana: Am câştigat un bonus mare: multe nopți albe :) Dar dacă serios, am devenit mai bogată în ambele tipuri de cunoştințe. Am acumulat experiență care mă face mai competitivă în comparație cu unii colegi care nu înțeleg rostul “irosirii” timpului pe activități care nu sunt remunerate. Săracii nu înțeleg ce împliniți se simt voluntarii când trezesc emoții pozitive beneficiarilor şi când observă că tot efortul lor are impact asupra societății în care evoluează.

Enumeră câteva din activitățile  tale extracurricurale, care sunt abilităţile dobândite în urma acestora?

Dana: În primul an la ASEM, am devenit redactor-şef al buletinului informativ “REI Action”, această funcție m-a ajutat în scurt timp să-mi dezvolt abilitățle de organizare, formare şi motivare a unei echipe. În anul II am devenit cofondator şi coordonator al Clubului de Discuţii Economice ASEM, creat din curiozitate, interes pentru economie şi dorinţă de a asculta oameni ”văzuţi”. Mi-am dezvoltat abilitățile de comunicare şi persuasiune, deoarece cu participarea mea, CDE ASEM a reuşit să-i aducă în calitate de invitaţi printre pe domnii Valeriu Lazăr, Dorin Drăguţan, Victor Parlicov, Veaceslav Ioniţă.  În anul III am cîştigat bursa de studii de la Open Society Foundation şi am învaţat un semestru la Bard College, iar altul în cadrul la Bard Globalization and International Affairs Program, în NY, SUA.

În acest an mă implic activ în crearea de oportunităţi pentru studenţi, mai ales prin gestionarea de proiecte de educaţie non-formală menite să creeze şi să contribuie la dezvoltarea de tineri lideri în Moldova, un exeplu bun fiind proiectul Academiei Ideilor 2. Învăț multe din simpla interacționare cu tineri interesanți şi dornici de produce schimbarea în Moldova.

În anul curent am lansat proiectul „Upgrade U!” care îşi propune să sporească şansele de angajare după absolvire ale studenţilor din ultimul an prin crearea unei imagini mai bune pe piaţa muncii, prin oferirea trainingurilor de Career Upgrade. Gestionarea unui proiect este o abilitate indispensabilă în orice domeniu.

Am reuşit să acumulez şi experienţă civică, participînd activ la Modelul Naţiunilor Unite în Moldova, Yale University, Georgetown University, Northeastern University, Five Colleges. De asemenea am absolvit Şcoala CID NATO, am participat la Youth European Parliament şi am fost implicată în proiectele Grupului de Iniţiativă al Băncii Mondiale „Glasul tinerilor”. Prin intermediul acestor activități am devenit mai open minded şi deschisă spre noi perspective asupra lumii.

Am făcut voluntariat şi în New York la Astor Home for children şi New York Cares. Am înțeles că a dărui energie este o minune care merită împărtăşită. De-a lungul anilor de studenţie am reuşit să lucrez în domeniul de relaţii publice la PARC Communications, mass-media la Allmoldova, educaţie la The Carnegie Council for Ethics in International Affairs, consulting la The QED Group, LLC.  Am adoptat principiul „learning by doing”.

Ești fondatoarea  și coordonatoarea “Clubului de Discuții Economice”, precum și coordonezi  “Academia de Idei 2”, ce ne poți  spune despre programul  acestor organizații?

Dana: Aceste proiecte sunt de educație non-formală şi în mare parte se aseamănă prin faptul că îşi propun să aducă o valoare adăugată la dezvoltarea profesională a tinerilor economişti prin crearea unei platforme în care ei pot să interacționeze atât între ei, cât şi cu alți specialişti de vază.

De  ce anume voluntariat și din ce motive ai încuraja tinerii să facă acest lucru?

Dana: Voluntariatul este pentru acele persoane care nu se tem să-şi asume rolul de agent al schimbării, pentru cei care nu doar vorbesc despre necesitatea schimbării, dar şi o fac şi pentru cei care prin interemediul voluntariatului vor să fie expuşi provocărilor şi să cunoască şi alte persoane interesante şi curajoase care preiau inițiative şi generează idei ingenioase. Chiar dacă nu te-ai regăsit în această descriere, implică-te, crede-mă, nu vei regreta. Voluntariatul îți va deschide multe uşi fără să bați în ele.

Îți multumesc și îți doresc mult succes în activitatea desfășurată.

Dana: Multă baftă şi ție şi altor tineri originali!

Realizat de Daniela Caraiman