Petru MACOVEI: €žAsociatia Presei Independente din Moldova a devenit coagulantul presei locale"



Petru MACOVEI: €žAsociatia Presei Independente din Moldova a devenit coagulantul presei locale"

(Interviu acordat Agentiei DECA-press de catre Petru Macovei, director executiv al Asociatiei Presei Independente din Moldova)

Intrebare: - In cei zece ani de activitate, ce a reusit sa realizeze Asociatia Presei Independente *** (API) din Moldova?

Raspuns: - O parte din meritul presei din Moldova care in ultimii ani a inregistrat un salt calitativ se datoreaza si API. Succesul ziarelor este si succesul nostru. Este incomparabila calitatea presei, inclusiv a celei locale, de acum zece ani cu cea de acum. Credem ca datorita si asistentei asociatiei, unele medii de informare s-au putut dezvolta.

Acum zece ani, API a fost formata de sapte directori de media locale - cinci ziare si doua agentii de presa -, iar la moment intruneste 23 de membri, inclusiv ziare si agentii de presa cu acoperire nationala, si ziaristi. Numarul membrilor s-a triplat. Altfel spus, in cei zece ani de activitate, API a inregistrat un salt calitativ si cantitativ. Daca acum trei ani puteam vorbi de cel mult doua ziare locale independente care stau bine pe picioare, acum sunt cel putin cinci ziare care insumeaza toate criteriile de afacere prospera in domeniul media.

Intr-un deceniu, API, ca organizatie neguvernamentala, a reusit sa devina unul dintre lideri pe piata media. A devenit o organizatie respectata, opinia careia conteaza atat pe plan intern, cat si extern.

Intrebare: - In ce masura API a favorizat consolidarea presei locale si regionale prin intermediul proiectelor derulate?

Raspuns: - Solidaritatea breslei jurnalistice este o problema pentru Republica Moldova. Breasla jurnalistica din Moldova este faramitata dupa mai multe criterii, inclusiv cel politic. Prin intermediul API, presa locala s-a unit, transformandu-se intr-o adevarata familie. In asociatie exista si functioneaza un organ colectiv de conducere; membrii API platesc cotizatii; activeaza o comisie de cenzori... Altfel spus API dispune de toate €žuneltele" pe care trebuie sa le utilizeze orice organizatie neguvernamentala. API este una din putinele organizatii neguvernamentale din Moldova care isi desfasoara activitatea in conditii de maxima transparenta, toate deciziile luandu-se la adunarea membrilor-fondatori. API a devenit coagulantul presei locale.

Intrebare: - Care sunt principalele obiective pe care va incerca sa le realizeze API in urmatorii ani?

Raspuns: - Exista cateva obiective pe care si le propune API. Dar strategice sunt trei la numar.

Vom acorda asistenta pentru dezvoltarea retelelor alternative de distributie pentru presa scrisa, deoarece intreprinderea monopolista - €žPosta Moldovei" -are un comportament care poate fi comparat cu relatia dintre negustorul de robi si supusii lui.

In anii ce urmeaza vom cauta solutii pentru asigurarea unui tipar mai bun pentru ziarele independente. Dorim ca ziarele locale sa prezinte un produs mai bun in aspect de tinuta grafica si calitatea tiparului.

Al treilea obiectiv strategic este lobarea intereselor presei. Vom insista pentru imbunatatirea legislatiei prin elaborarea unor proiecte expertizate economic si juridic. Crearea unor conditii favorabile pentru dezvoltarea presei trebuie sa fie prevazute de anumite acte legislative. Cred ca acesta va fi unul dintre cele mai ambitioase proiecte din domeniul media pe care intentioneaza sa-l promoveze API.

Pe langa acestea, API va derula si pe viitor programe de instruire a jurnalistilor si de imbunatatire a continutului editorial al ziarelor etc.

Intrebare: - Care sunt cele mai acute probleme cu care se confrunta presa locala?

Raspuns: - Cea mai acuta este cea a cadrelor. Redactiile ziarelor locale duc lipsa de jurnalisti. Absolventii facultatilor de jurnalism refuza sa se angajeze in redactiile din provincie, chiar daca acestea, la timpul respectiv, i-au promovat si i-au ajutat sa se formeze ca potentiali jurnalisti. Aceasta problema franeaza mult dezvoltarea unei prese calitative.

O alta problema, care este caracteristica mass media moldovenesti, este deficitul de cunostinte ale managerilor din presa scrisa. De multe ori, oamenii fondeaza ziare fara a face studii de piata, de fezabilitate si fara planuri de afaceri...

Relatiile dintre presa si autoritatile locale, este o alta problema. Administratiile publice locale, indiferent de ce formatiuni politice sunt controlate, incearca sa-si subordoneze presa. In acelasi timp, multi dintre jurnalistii din presa locala sunt tentati sa-si creeze o conditie confortabila in raport cu autoritatile, adica sa evite realizarea unor articole indraznete ce ar viza autoritatile locale.

Intrebare: - Care este conditia jurnalistului ce activeaza in presa locala?

Raspuns: - Diferita. Ziarele care au reusit sa devina afaceri, pot sa ofere jurnalistilor din provincie salarii destul de bune, poate chiar comparabile cu ale ziaristilor din Chisinau. Din pacate, sunt putine asemenea cazuri. In rest, conditia jurnalistului din raioane este una proasta. Ei nu sunt asigurati cu salarii decente, iar asigurarea lor tehnica lasa de dorit. Tot aici se inscriu si presiunile psihologice pe care le intampina jurnalistii locali atunci cand abordeaza unele teme €ždelicate" cu riscul de a deranja mai marii locali.

Intrebare: - Conditiile economice si social-politice favorizeaza in R. Moldova evolutia presei locale si regionale?

Raspuns: - Cadrul legislativ existent nu este unul stimulator pentru dezvoltarea presei. Editarea presei de importanta sociala si de informare este privita ca un business oarecare. Am impresia ca actualii guvernanti nu doresc sa identifice un mecanism ce ar stimula dezvoltarea presei independente. Daca mai adaugam si faptul ca puterea politica si administrativa, in dorinta de a mentine controlul asupra presei, intreprinde tot felul de actiuni care descurajeaza mass media. Pot fi aduse multiple exemple de imixtiune in politica redactionala, piedicile in obtinerea informatiilor de interes public, hartuirea jurnalistilor si redactiilor prin intermediul proceselor judiciare nejustificate si concurenta neloaiala din partea presei care este sustinuta direct de stat.

# # #

Asociatia Presei Independente a fost creata in 1997, la 29 septembrie. Este una dintre cele mai importante organizatii de media din Moldova, care intruneste presa neafiliata politic. API este membru al Asociatiei Mondiale a Ziarelor.

Agentia DECA-press este membru-fondator al API.