Bine ai venit, Vizitator
Username: Password: Amintește-mă

SUBIECT: Taxe si Impozite

Taxe si Impozite acum 5 ani 10 luni #331

 • Gheorghe
 • Avatarul lui Gheorghe
Dragi colegi, ma intereseaza care sunt impozitele si taxele de care ONG-urile sunt scutite. Multumesc anticipat pentru raspuns.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Taxe si Impozite acum 5 ani 10 luni #333

 • Adelina Dulman
 • Avatarul lui Adelina Dulman
 • Deconectat
 • Moderator
 • Posts: 147
 • Thank you received: 12
 • Karma: 10
Stimate Georghe!
Voi incerca sa raspund.
Articolul 52. Organizatiile necomerciale scutite
de impozit
(1) La organizatiile necomerciale scutite de impozit pot fi atribuite:
a) institutiile care activeaza in sferele ocrotirii sanatatii, invatamintului, stiintei si culturii;
b) societatile orbilor, surzilor si invalizilor, societatile veteranilor si alte asociatii obstesti, fundatiile, organizatiile filantropice care se ocupa in mod exclusiv de:
- acordarea de ajutor material si de servicii gratuite invalizilor, oamenilor bolnavi, persoanelor singure, orfanilor sau copiilor ramasi fara ingrijire parinteasca, familiilor cu multi copii, somerilor, persoanelor care au avut de suferit in urma razboaielor, calamitatilor naturale, catastrofelor ecologice, epidemiilor;
- activitatea ce tine de apararea drepturilor omului, invatamint, dobindirea si propagarea cunostintelor, ocrotirea sanatatii, acordarea ajutorului social populatiei, cultura, arta, sport de amatori, lichidarea consecintelor calamitatilor naturale, protectia mediului si de alte domenii cu caracter social-util, in conformitate cu legislatia cu privire la asociatiile obstesti si cu privire la fundatii;
c) organizatiile religioase, asociatiile patronilor, intreprinzatorilor si fermierilor si alte societati organizate in scopul crearii unor conditii favorabile pentru realizarea si apararea intereselor de productie, tehnico-stiintifice, sociale si altor interese comune ale agentilor economici;
d) barourile si uniunile avocatilor, uniunile si asociatiile notarilor si camerele notariale;
e) partidele si alte organizatii social-politice.
[Art.52 al.(1) modificat prin LP268 -XVI din 28.07.06, MO142-145/08.09.06 art.702]
(2) Organizatiile necomerciale specificate la alin.(1) sint scutite de impozit in cazul in care corespund urmatoarelor cerinte:
a) sint inregistrate sau create in conformitate cu legislatia, iar in statut, in regulament sau intr-un alt document sint indicate genurile de activitate concrete desfasurate de catre organizatia necomerciala si statutul ei de organizatie necomerciala, precum si interdictia privind distribuirea venitului sau proprietatii intre membrii organizatiei, intre fondatori sau intre persoane particulare, inclusiv in procesul reorganizarii si lichidarii organizatiei necomerciale;
b) intregul venit de la activitatea prevazuta de statut, de regulament sau de alt document sa fie folosit in scopurile prevazute de statut, de regulament sau de alt document;
c) nu folosesc vreo parte din proprietate sau din venit in interesele vreunui membru al organizatiei, vreunui fondator sau vreunei persoane particulare;
d) nu sustin vreun partid politic, bloc electoral sau candidat la vreo functie in cadrul autoritatilor publice si nu folosesc vreo parte din venit sau proprietate pentru finantarea acestora.
(3) Restrictiile prevazute la alin.(2) lit. d) nu se extind asupra organizatiilor mentionate la alin.(1) lit. e).
(4) Organizatiile specificate la alin. (1) lit. a), c), d) si e) sint recunoscute drept necomerciale si sint scutite de plata impozitului, daca respecta prevederile prezentului articol, la decizia organelor fiscale teritoriale. Decizia se emite in baza cererii persoanelor imputernicite ale organizatiilor respective. La cerere se anexeaza statutul, regulamentul sau un alt document, ce include dispozitii privind obligatiile de a indeplini cerintele prezentului articol, precum si certificatul inregistrarii de stat daca aceasta este prevazuta de legislatie. Persoanele imputernicite ale organizatiilor respective, cu exceptia celor recent constituite, prezinta, de asemenea, declaratia, prevazuta la art. 83 alin. (2), pe perioadele de gestiune precedente, dar nu mai mult decit pe ultimii doi ani fiscali. Ca temei de refuz pentru recunoasterea organizatiei drept necomerciala si pentru scutirea de plata impozitului serveste neincluderea in statut, in regulament sau intr-un alt document a dispozitiilor referitoare la obligatiile privind indeplinirea prevederilor prezentului articol sau existenta obligatiilor fiscale. Decizia privind recunoasterea organizatiei drept necomerciala si privind scutirea acesteia de plata impozitului se adopta in termen de 30 de zile de la data prezentarii documentelor prevazute de prezentul alineat. Copia deciziei se inmineaza solicitantului in termen de 3 zile.
(5) Organizatiile specificate la alin. (1) lit. b) pot fi scutite provizoriu de plata impozitului, in modul prevazut la alin. (4), conform deciziei organelor fiscale teritoriale, pina la obtinerea certificatului de stat conform legislatiei cu privire la asociatiile obstesti si cu privire la fundatii. Termenul pentru care se adopta decizia organului fiscal privind scutirea provizorie de plata impozitului pe venit nu poate depasi un an de la inregistrarea organizatiilor specificate la alin. (1) lit. b). ÃŽn cazul refuzului de a acorda certificat de stat, organizatiile mentionate, pe perioada scutirii provizorii, achita impozitul in modul general stabilit. Dupa obtinerea certificatului de stat, drept temei pentru scutirea de plata impozitului servesc prezenta certificatului respectiv si decizia Comisiei de Certificare, care prezinta Inspectoratului Fiscal Principal de Stat de pe linga Ministerul Finantelor lista organizatiilor necomerciale referitor la care a fost adoptata decizia de scutire de plata impozitului.
[Art.52 al.(5) modificat prin LP172-XVI din 10.07.08, MO134-137/25.07.08 art.543]

Aceasta ne spune Codul Fiscal, care il puteti gasi la adresa http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=326971

Nu shtiu pe cat va vor ajuta aceste informatii. Contabilul spune ca:

ONG-urile sunt scutite de:
taxa pentru amenajarea teritoriului, daca nu practica activitate economica.
Taxa pentru apa (n-o plateste nimeni)
TVA, daca nu are activitate economica.

Daca ONG-ul detine Certificat de Utilitate publica, conf. art.53, este scutit de celelalte, exceptind impozitele pe salarizare (fondul social, asigurarea, etc.), in conditia in care nu are activitate economica. (in conditiile art 53 Cod Fiscal)

Mult succes!
P.S. Daca cumva se gaseste vreun contabil de domeniu, care poate sa ofere o informatie mai ampla, as fi foarte bucuroasa!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Taxe si Impozite acum 5 ani 4 luni #408

Dupa cum a spus si Adelina, trebuie de accentuat ca impozitele referitor la salarizare se calculeaza si se achita si de Asociatiile obstesti.
Dar ce impozite Certificatul de utilitate publica permite de a fi deduse?
Eu credeam ca-i doar impozitul pe venit pers. juridice.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Taxe si Impozite acum 5 ani 4 luni #409

 • Adelina Dulman
 • Avatarul lui Adelina Dulman
 • Deconectat
 • Moderator
 • Posts: 147
 • Thank you received: 12
 • Karma: 10
Salut! În mesajul anterior am incercat sa enumar scutirile unui ONG, detinator de Cerificat de Utilitate publica, dar sincr, nu sunt contabil, de aceea si am cerut, daca cumva se gaseste cineva ...
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Taxe si Impozite acum 5 ani 4 luni #410

Intr-adevar Certificatul de utilitate publica permite si scutirea de TVA
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Re:Taxe si Impozite acum 5 ani 4 luni #411

 • Aliona Turcan
 • Avatarul lui Aliona Turcan
 • Deconectat
 • Moderator
 • Posts: 71
 • Thank you received: 17
 • Karma: 18
Certificatul de utilitate publica ofera scutire de TVA si pentru donator in marimea donatiei facute.
Daca aveti donatori - agenti economici, contabilii stiu procedura de deducere a TVA (daca intreprinderea este platitoare de TVA) in cazul in care se fac donatii pentru o organizatie necomerciala.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Time to create page: 0.325 seconds

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.

Voi ştiaţi că fiecare ONG poate adăuga gratuit pe CIVIC.MD ştiri şi anunţuri? Trimiteţi un mesaj la info@civic.md dacă aveţi întrebări.

Find us on Google+
Google