Performance-uri despre Corupție

Ajută-ne să distribuim acest articol:

În cadrul Zilei Internaționale împotriva Corupției, performance-urile ”Convingerea Interioară” și ”Restaurantul Ucraina” au loc în orașele Kiev, Harkov, Lvov și Chișinău.

18.10.2017, 18:30
Teatrul Ginta Latină 
(Str. Sfatul Țării 18)

”Convingerea Interioară”

Regizor – Pavel Yurov
Cercetare, text dramatic – Pavel Yurov, Oksana Danchuk
Actori – Yevhen Chernykov, Viacheslav Dudko, Anatolii Marempolskyi, Daria Palahniuk
Montarea scenei – Oleksii Sai, Svitlana Ratoshniak


Iluminarea scenei – Yevhen KopiovCuvântul ”corupție” provine din limba latină - ”com” (”cu, împreună”) și ”rumpere” (”a rupe”), însemnând întreruperea unui ordin prin implicarea nu doar a unei persoane, dar care solicită un complice, sau chiar o rețea, o ”familie”, un sistem de complici, construit pe baza unui beneficiu și suport reciproc. Cercetarea pe care se bazează performance-ul – interviuri face-to-face, materiale publicate despre cazuri de corupției, studiul fenomenului din diverse perspective istorice, culturale și religioase – dezvăluie încă un lucru. Faptul că aceasta ține de capacitatea fiecărui individ care decide să se opună sistemului. Aceste persoane nu seamănă cu niște eroi, ba dimpotrivă: toate slăbiciunile lor, judecățile inconsistente și visurile pământești par a fi chiar prea ”umane”.
Inconsistența caracterului lor ne oferă o altă viziune asupra fenomenului corupției: prin includerea sinelui, a manifestării naturii umane și a coruptibilității ca părți ale unui tot întreg. Dar să te incluzi pe tine însuți înseamnă să incluzi în același timp și pe alți oameni, în pofida lipsei de înțelegere a motivelor și lumilor interioare ale acestora. Solidaritatea este unica cale de a face posibil acest lucru, iar ”includerea sinelui” poate constitui fundamentul diminuării corupției: nu printr-o creștere a agresivității, violență directă sau dreptate justițiară, dar tratând acest subiect într-un mod reflexiv și eficient.

”Restaurantul Ucraina”

Dramaturg – Dima Levytskyi
Cercetare – Piotr Armianovski
Actrițe – Nina Khyzhna, Oksana Cherkashyna
Montarea scenei, sunet – Yevhen Yakshyn


Iluminarea scenei – Yevhen KopiovNecesitatea de a vorbi corupție rezultă într-un flux de conștiință al actorilor și ale numeroasele halucinații teatrale care dezvăluie memoriile din copilărie, traumele personale, aversiunile, marturisirile, sentimentul lipsei de auto-realizare profesională și neajutorare. Este incapacitatea de a vorbi despre corupție o greșeală pentru îndeplinirea sarcinei? Include ea o perspectivă filistină, dacă sinele are prioritate atunci când e clar că corupția trebuie condamnată? Dar dacă personalul este politic, pe lângă cauza și rezultatul său, ar putea în acest caz fluxul personal să fie un gest de eliberare: de la nevoia de a învăța pe de rost cuvintele cuiva, de la un scenariu scris, de la un scenarist, de la autoritate, de la șef, de la Tată ? În cele din urmă, motivul anti-autoritar, precum și cel anti-oligarhic sau patriotic, reprezintă unul din efectele secundare frecvente ale mișcărilor de anti-corupție. 

Cu toate acestea, corpul Tatălui a stat întins pe masă pentru ceva timp, ceea ce înseamnă că de fapt nu există nici un scenariu și finalul e deschis. Prin urmare, eliberarea personalului e încă capabilă să devină un gest fie de asumare a responsabilităților, fie de capturare a atenției noastre atât de mult, încât nu vom observa că locul Tatălui vechi e înlocuit de cel nou.

Performance-urile se vor desfășura în limba originală, cu subtitrări în limba română.

Intrarea e liberă, dar înregistrarea este obligatorie: https://goo.gl/forms/3NEmbXZhIXjC08Eg2

Ziua Internațională împotriva corupției are loc în cadrul proiectului ”Bestechend”, care este o colaborare între Goethe-Institut din Ucraina și Agenția pentru Educație Civică, și este sprijinit de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania.

Partenerii locali: Centrul Cultural German Akzente, Teatrul Ginta Latină.

Ajută-ne să distribuim acest articol:
 

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.

Gazduit pe amplica.md