Elevii din școli profesionale și colegii s-au întrunit în cadrul Consiliului Național de pe lângă Ministerul Educației



DSC 0524

22 septembrie, Chișinău – 34 de elevi din colegii și din școli profesionale și de meserii au intrat în componența primului Consiliului Național al Elevilor (CNE) din învățământul mediu de specialitate și secundar profesional de pe lângă Ministerul Educației. În perioada 19-21 septembrie 2014 elevii s-au întrunit în prima lor ședință  în calitate de consilieri.

Urmând modelul de succes al CNE din gimnazii și licee, Ministerul Educației, în parteneriat cu Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), și-a propus să asigure dreptul la opinie și libera exprimare și în cazul elevilor din colegii și școli profesionale și de meserii. Astfel, Ministerul Educației va avea posibilitatea să obțină informații din prima sursă despre problemele cu care se confruntă sistemul educațional. În același timp, CNE constituie o platformă prin care elevii pot să-și facă vocea auzită referitor la toate aspectele vieții școlare, dar și un mecanism prin care conducerea ministerului consultă opinia lor în elaborarea politicilor educaționale.

Ministrul Educației, Maia Sandu, prezentă la ședința Consiliului, a reiterat angajamentul ministerului de a implica elevii – beneficiarii direcți ai sistemului educațional – în toate etapele de luare a deciziilor, pentru că acestea îi vizează direct: „noi, la minister, ne preocupăm de calitatea studiilor pe care le faceți și de relevanța lor pentru viața și cariera voastră. De aceea, vrem să auzim de la voi și colegii voștri, pe care îi puteți consulta inclusiv într-o atmosfera informală, cum vedeți voi procesul educațional, ce trebuie să îmbunătățim și unde să intervenim pentru ca dreptul la educație să fie cu adevărat implementat”.La prima lor întrunire elevii, împreună cu specialiștii ministerului, au discutat despre aspectele de bază ale sistemului educațional din Moldova, ierarhia și responsabilitățile instituțiilor din sistem și despre dreptul la educație de calitate. De asemenea, consilierii și-au format propriul regulament de funcționare și vor decide care vor fi aspectele pe care le vor monitoriza timp de un an de studii.

Cei 34 de membri CNE din colegii și școli profesionale și de meserii au fost selectați de către o comisie în urma unui concurs național la care au participat 44 de elevi. Componența acestui Consiliu este formată din 17 fete și 17 băieți din 34 de instituții de învățământ mediu de specialitate și secundar profesional. Ei urmează să se întâlnească în patru ședințe pe parcursul anului de studii 2014-2015.

Activitatea CNE este parte a eforturilor Ministerului Educației de a dezvolta politici de participare a copilului în cadrul școlii, implementate în colaborare cu CIDDC și susținute de LED Moldova.

 

Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova:

CIDDC este o organizaţie nonguvernamentală, fondată în anul 1999. Toate programele pe care le elaborează şi le implementează sunt bazate pe cercetări şi drepturile copilului. CIDDC oferă acces la informaţii în domeniul drepturilor copilului tuturor părţilor interesate şi/sau responsabile.

CIDDC lucrează pentru a se asigura că atât copiii, cât şi adulţii deţin cunoştinţe despre drepturile copilului şi ştiu cum să le folosească. CIDDC încurajează și susţine copiii şi adulţii să participe la realizarea drepturilor copilului.

 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați:

Irina Gușanu

Coordonator Comunicare

Tel: 068499746

E-mail: irinagusanu@gmail.com

Web: childrights.md