Jurnaliști de pe ambele maluri ale Nistrului realizează proiecte comune



În perioada martie-iulie 2014, zece jurnaliști de la diverse instituții media din Chișinău, Ialoveni, Comrat, Ciadîr-Lunga, Bender și Tiraspol au realizat materiale comune, în cadrul unui proiect implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent  (CJI).

Jurnaliști au  fost încurajați să reflecte tematica grupurilor minoritare și a celor social-vulnerabile de pe ambele maluri ale Nistrului.  Astfel, aceștia au realizat  materiale jurnalistice în care au abordat diverse aspecte ce țin de educația incluzivă, integrarea socială a persoanelor infectate cu HIV,  problemele cu care se confruntă persoanele cu  deficiențe de vedere, etc.

"Este pentru prima dată când particip într-un astfel de proiect. Datorită lui, am învățat cum să scriu corect materiale jurnalistice în care prezint istoria unor persoane cu dizabilități, cu bune și rele" a spus Ecaterina Petcovici, redactor la ziarul "Znamea " din Ciadîr-Lunga.

"Experiența acumulată este una foarte valoroasă pentru mine și îmi va fi  de ajutor pe viitor în activitatea mea jurnalistică. De asemenea, am reușit să stabilesc contacte cu  jurnaliști din regiunea UTA Găgăuz-Yeri, colaborare care sper eu își  va găsi continuitate în alte proiecte similare", precizează Irina Koloidenco, jurnalistă din Tiraspol.

Componenta de materiale comune a fost lansată de CJI în urma unui program de instruire pe parcursul căruia jurnaliștii au  fost instruiți  să reflecte profesionist tematica grupurilor minoritare și a celor social-vulnerabile. Prin această activitate, CJI și-a propus să încurajeze și să consolideze cooperarea dintre jurnaliști de pe ambele maluri ale Nistrului. 

Această activitate  a fost implementată în cadrul proiectului “Promovarea drepturilor minorităţilor şi ale grupurilor marginalizate din regiunea transnistreană şi UTA Gagauz-Yeri prin intermediul mass-media” implementat de CJI, cu suportul financiar al organizaţiei Civil Rights Defenders din Suedia, partener CJI.