Ultimele știri

Prev Next

„Women 4 Leadership” – a doua instruire din sesiunea 2018 a Academiei de Liderism Feminin axată pe abilitarea femeilor pentru participare în procesele decizionale

18-08-2018

Femeile implicate în Academia de Liderism Feminin s-au reunit la Chișinău, între 17 și 19 august 2018, pentru a doua instruire din sesiunea anului 2018, axată pe abilitarea femeilor pentru participare în procesele decizionale. Lansarea proiectului „Women 4 Leadership” a avut loc, la 29 iunie 2018.  Cea de-a doua instruire din sesiunea 2018 a Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership” este realizată de Asociația „Institutum Virtutes Civilis” (IVC) și IP CRAION CONTACT-Cahul, în parteneriat cu Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și cu sprijinul...

Read more

Achiziţiile publice de la Orhei - nereguli „la umbra” netransparenței

15-08-2018

Primăria municipiului Orhei  se numără printre cele  mai mari  autorități contractante (AC) din Republica Moldova. În anul 2018 au fost planificate achiziții publice în valoare de peste 25 milioane lei. Din 2015, Primăria Orhei nu a prezentat niciun raport de activitate, nu a informat publicul despre rezultatele auditelor interne, nu a publicat pe pagină web  nicio Declaraţie de bună guvernare, nu se cunoaşte  dacă Inspecţia Financiară a efectuat vreun control și ultima dată Curtea de Conturi a efectuat un audit pentru anul 2014. În acest context societatea civilă consideră necesar...

Read more

O nouă reuniune a specialiștilor de pe ambele maluri ale Nistrului din cadrul rețelei "SVIS Moldova"

15-08-2018

O nouă reuniune a specialiștilor de pe ambele maluri ale Nistrului din cadrul rețelei "SVIS Moldova"

Pe data de  13 august  2018 a fost organizată a VI-a întâlnire a specialiștilor din Serviciul Integrare Socio-Profesională în cadrul rețelei non-formale „Svis Moldova”, realizată în cadrul proiectul „Inițiative comune ale organizațiilor societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului în vederea integrării socio-profesionale a tinerilor defavorizați din Republica Moldova”. Aceste întâlniri au drept scop consolidarea relațiilor profesionale între specialiștii de pe ambele maluri ale Nistrului și familiarizarea membrilor rețelei „Svis Moldova” cu cele mai reușite experiențe în realizarea Serviciului Integrare Socio-Profesională a tinerilor dezavantajați – a menționat Liliana Samcov, directorul...

Read more

Consorțiul universităților din Republica Moldova, România și Ucraina la Universitatea de Stat din Moldova

LOGOTP USM - Copy 2

 

Consorţiul Universităţilor din Republica Modova, România şi Ucraina

 la Universitatea de Stat din Moldova

O dimensiune importantă în  activitatea oricărei universităţi este dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu instituţiile internaţionale şi universităţile din întreaga lume. În acelaşi timp, experienţa de până acum demonstrează că un şir de probleme ce ţin de învăţământul superior, managementul universitar şi cercetare pot fi mult mai bine studiate şi soluţionate într-un cadru relativ omogen, unde există elemente comune şi o experienţă similară de dezvoltare.

În acest scop, în perioada 19-21 iunie, Universitatea de Stat din Moldova a organizat ședința extinsă a Consorţiului Universităţilor din Republica Modova, România şi Ucraina.

Din acest consorțiu fac parte Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea de Arte „George Enescu” Iași  și Universitatea Națională „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți. În calitate de invitați speciali au participat reprezentanții unor prestigioase instituții de învățământ superior din România, precum Universitatea București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea de Vest din Timișoara.

Evenimentul a fost deschis de către rectorul Universității de Stat din Moldova, dr.hab., prof.univ. Gheorghe Ciocanu, care a salutat prezența tuturor celor invitați la această ședință.

Prezentă la întrunire, dna Maia Sandu, ministru al Educației din Republica Moldova, în discursul său a menționat că: „Anul acesta ministerul intenționează ca să aloce fondul de rezervă de 2% pentru proiecte de cercetare, cu scopul de a dezvolta infrastructura și resursa umană de cercetare din universitățile din Republica Moldova, prin dotarea laboratoarelor de cercetare cu tehnică experimentală modernă, competitivă la nivel internațional și susținerea colaborării internaționale a echipelor de cercetare din universitățile Moldovei”.            

Întrunirea a avut ca scop realizarea unui inventar al potențialului existent și realizărilor științifice înregistrate la nivelul partenerilor în vederea identificării oportunităților de cooperare în cadrul noii perioade de exercițiu financiar al Uniunii Europene (2014-2020). Universitățile au analizat posibilităţile să aplice în comun pentru obținerea de fonduri pentru cercetare și dezvoltare atât în contextul lansării noului Program Erasmus+, cât și în cadrul programelor existente sau celor ce vor fi demarate în timpul apropiat (Orizont 2020, de cooperare teritorială, de cooperare transfrontalieră etc.).

Pentru a face cunoscută infrastructura de cercetare a USM și a crea premisele concrete pentru viitoarele proiecte comune, participanții au vizitat centrele și laboratoarele științifice ale Universității de Stat din Moldova.

P1220040P1220051P1220064P1220066P1220071P1220079

 

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.

Gazduit pe amplica.md